Avto > Avto nasveti
19657 ogledov

Zato imajo nove gume barvne črte

Pnevmatika guma pnevmatike gume Andrej Leban
Na tekalnih površinah novih avtomobilskih gum med drugim najdemo tudi črte v živahnih barvah, ki so lahko zelo informativne tako za trgovce kot tudi kupce.

Barvne črte, ki smo jih gotovo že vsi opazili na novih gumah, tam niso zaradi okrasja, ampak imajo točno določeno funkcijo, ki vam lahko koristi med vsakdanjimi vožnjami ali ob nakupu novih gum.

Barvne črte so sicer predvsem orodje proizvajalcev, vendar pa lahko tudi kupcem zagotovijo določene informacije o stanju gum. Proizvajalci namreč barvne znake na tekalnih površinah izdelajo med proizvodnjo gum, kjer med drugim služijo za nadzorni mehanizem.

Pnevmatika | Avtor: Goodyear Dunlop Sava Tires Goodyear Dunlop Sava Tires

Z njihovo pomočjo namreč lahko proizvajalci zagotovijo, da so gume pravilno izdelane in ustrezajo vsem zahtevanim standardom. Črte služijo tudi kot posebne črtne kode, ki jih roboti uporabljajo za prepoznavanje modela, starosti in tovarne, v kateri je bila guma izdelana.

Če bi se radi prepričali, da so vaše nove gume res nove, lahko pregledate, v kakšnem stanju so črte na tekalnih površinah. Če gume niso nikoli uporabili na avtomobilu, morajo biti namreč praktično nedotaknjene. Po zaslugi črt lahko tudi ugotovite, da vam trgovec ne poskuša podtakniti rabljenih gum. Na rabljenih gumah so namreč črte manj vidne.

oznake na gumah pnevmatikah | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Vendar pa po drugi strani to, da na tekalnih površinah ni črt, nujno ne pomeni, da so gume rabljene. Tako kot vsak proizvajalec uporablja svoj sistem barvnih črt, jih marsikateri tudi ne uporablja.

Če pa črte na gumah so, imajo lahko tudi dodatno koristno vlogo. Črte so namreč lahko jasna indikacija, da tekalna površina še ni preveč izrabljena. Če namreč črte zbledijo, bi se morali nujno prepričati, če so kanali na tekalnih površinah še dovolj globoki za varno vožnjo.   

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Grof 16:23 02.julij 2024.

    Barvne črte so zato, da na parkirišču najdeš svoj avto, to je to M.J. Ne pa tvoje nakladanje, Buksl