Avto
4480 ogledov

Atraktivni mercedes tudi za manj debele denarnice

Mercedes Benz CLA
1/16
Saša Despot
Kupe in štiri vrata obenem. Nenavadna kombinacija, vse do prihoda kultnega mercedesa CLS. Morda še bolj ključni model za Mercedes je CLA, ki ni nič kaj manj atraktiven baby CLS za tiste z manj debelimi denarnicami. Mi smo ga že preizkusili. To so cene.

Mercedes-Benz CLA coupe. Prva generacija je luč sveta zagledala leta 2013. Prišla je v paketu nove generacije kompaktnih mercedesov, ki so znamko hitro zavihteli v vodilno premijsko svetovno avtomobilsko znamko. Ena ključnih stebrov za uspeh sta bila dizajn in tudi cenovna dostopnost. Marsikateri Slovenec si je s prihodom kompaktnih vozil z zvezdo v nosu sploh prvič v garažo avtomobil te prestižne nemške znamke vozil.

Mercedes-Benz CLA Avto CLA je mala limuzina v svoji najbolj seksi podobi

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Samo poglejmo številke. Mercedes je v petih letih prodal kar okoli 750 tisoč modelov CLA, v Sloveniji 370 kupejev CLA in 140 modelov CLA shooting brake (križanca med kupejem in karavanom), ki v drugi generaciji k nam prihaja čez pol leta. 
Gre torej za drugo generacijo skupine kompaktnih Mercedesovih modelov, ki smo jo spoznali že z novim razredom A in tudi B, kmalu pa sploh prvič prihaja še limuzinska različica razreda A, ki se od CLA razlikuje predvsem v tem, da ponuja nekaj več udobja med vožnjo (poltoga zadnja prema) in je tudi bolj oddaljena od tal. 

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

CLA s tipičnimi štirimi vrati brez okvirjev je že na prvi pogled večji od predhodnika. Na fotografijah ga že težko ločimo od večjega brata CLS. Poudarek pri CLA je bil na športnem videzu in tudi dinamični vožnji (večvodilna zadnja prema, za 15 mm je znižano podvozje, blaženje je nastavljeno športno), ter večji prostornosti, kar zadeva tehnične in pogonske rešitve pa gre za kopiranje razreda A in B.

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes-Benz razred V Avto Novi aduti velikega mercedesa, ki bo letos prepričal 180 Slovencev

CLA je namenjen kupcem, ki želijo izstopati. Pokrov motorja je nižji, bolj plosk (raven), ožji so žarometi. Motorna maska je nagnjena za 5 stopinj, s čimer so oblikovalci naredili še bolj izrazit nos morskega psa. Poznavalci modela bodo takoj opazili še spremenjene zračne odprtine, kupci pa lahko izbirajo kar med 29 različnimi platišči velikosti od 16- do 19- palcev.
V korist dinamične podobe so nekoliko razširili zadek, predvsem na račun širših kolotekov. Zadaj so širše tudi dvodelne luči, prtljažna vrata so večja in omogočajo lažje natovarjanja, saj je širina nakladalne odprtine večja za kar 26,2 centimetra, registrska tablica pa je pomaknjena navzdol.

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Več udobja v kabini za potnike so zagotovili z za tri centimetre daljšim medosjem. Vozilo je po dolžini daljše za 4,8 centimetra, tudi širše na račun zadnjih kolotekov. V praksi to pomeni več prostora za komolce, kolena in nad glavo, več je priročnih odlagalnih površin, natančneje za 1,5 litra na račun sredinske konzole. Prtljažnik so dodatno povečali za 10 litrov. 

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Notranjost je povsem poenotena z razredom A. To pomeni, da ima že serijsko dva digitalna zaslona. Novost pri CLA, kot pri velikem terencu GLE, je sistem upravljanja s kretnjami. Kamera v stropu prepozna voznikov oz. sovoznikovo roko, kar pomeni, da lahko le z zamahom roke prižigamo luči oziroma upravljamo razne sisteme v vozilu. Funkcija bo sicer dobavljiva od konca leta dalje.
CLA ima kopico sistemov za udobje, povezljivost (tudi pametni sistem MBUX) in varnost enako kot razred A, B in tudi večji ter dražji Mercedesovi modeli. Na primer, vozilo se lahko direktno poveže z voznikovo pametno uro (sodelovanje z Garminom) in na ta način prepozna srčni utrip voznika, stres, koliko časa ste spali.

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes C T Avto Mercedesov karavan na bencin

Sposoben je tudi samodejne vožnje do 200 km/h (30 sekund) na jasno označenih cestah. Ne gre spregledati pametnih polnih LED žarometov (opcija) in kopice drugih asistenčnih sistemov, ki si jih deli z ostalimi kompaktnimi mercedesi.
Dobro znana z razreda A in B je tudi motorna paleta, ki jo sestavljajo bencinski in dizelski motorji, ki pomagajo vrteti prednji ali vsa štiri kolesa. 

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na bencinski strani sta CLA 180 s 100 kW moči (136 KM) oziroma CLA 200 s 120 kW moči (163 KM), ki sta kombinirana z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, na dizelski pa je motor 180 d s 85 kW moči (116 KM) in s samodejnim menjalnikom 7G-DCT, prihajata pa še dve različici dvolitrskega motorja, CLA 200 d s 110 kW (150 KM) moči, in CLA 220 d s 140 kW (190 KM) moči. Posebnost dvolitrskega motorja je prečna postavitev, pogon spredaj in dodaten katalizator za večjo čistost. Pri obeh navor na kolesa prenaša osemstopenjski menjalnik 8G-DCT.

Mercedes Benz CLA | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes razred B Avto Na primorski avtocesti boste videli veliko število mercedesov

Že zdaj lahko ljubitelji športnih različic posežejo po modelu mercedes-AMG CLA 35 4matic, kmalu pa bo na voljo tudi mercedes-AMG CLA 45 4matic s kar 310 kW (422 KM). Pričakujemo lahko še enega športnika in tudi priključni hibrid CLA 250e.
Cene na bencinski strani se začnejo pri 29.990 evrih, na dizelski pa pri 33.530 evrih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.