Avto
1208 ogledov

ACEA: Slovenija le za Belgijo

Nakup in prodaja avta avtov vozil evri Andrej Leban
Leto dni po padcih zaradi izbruha pandemije covida-19 evropski avtomobilski trg nadaljuje z okrevanjem.

Tako v objavljenem poročilu ugotavlja evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Število v maju na novo registriranih vozil v EU je znašalo skoraj 900.000, kar je več kot 50-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

V združenju pri tem opozarjajo, da so številke še vedno krepko pod ravnjo iz časov pred pandemijo. Maja 2019 je bilo tako v EU registriranih več kot 1,2 milijona avtomobilov.

Nakup avtomobila preko interneta Vrnitev kralja Avto Prodaja avtomobilov: JATO izpostavlja Slovenijo

Med večjimi trgi je največjo rast zabeležila Španija, kjer je bilo registriranih 95.403 vozil oziroma 177,8 odstotka več kot maja lani. Sledila je Francija (+46,4 odstotka na 141.040 vozil), Italija (43 odstotkov na 142.730 vozil) in Nemčija (+37,2 odstotka na 230.635 vozil), izhaja iz objave na spletni strani ACEA.

Slovenija je v primerjavi z lanskim majem sicer zabeležila skoraj najmanjšo rast novih registracij vozil. Maja je bilo pri nas namreč na novo registriranih 5261 vozil, kar je 3,5 odstotka več kot maja lani.

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Audi e-tron GT Prvi pri nas Avto Šele predstavljen, pa ima električni superstroj že slovenske tablice

Slovenija z manjšo rastjo

Manjšo rast so zabeležili le v Belgiji, kjer je bilo maja letos na novo registriranih 34.836 avtomobilov, kar je 0,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Od januarja do maja letos se je povpraševanje po novih avtomobilih v EU povečalo za 29,5 odstotka, ugotavljajo na združenju.

Med avtomobilskimi proizvajalci krono največjega v Evropi še vedno drži Volkswagen, maja je bil njegov delež na trgu 28,2-odstoten in v prvih petih mesecih 26,2-odstoten.

Avtomobilski ključi Avto To so najbolje prodajani avti na svetu

Med njegovimi znamkami prevladuje istoimenska znamka Volkswagen z 12-odstotnim deležem v maju in 11,5-odstotnim v prvih petih mesecih.

Volkswagnu sledi skupina Stellantis, ki je maja zavzemala 22,4-odstotni tržni delež in v prvih petih mesecih 23,3-odstotnega. Med njenimi znamkami je izstopal Peugeot s 6,5-odstotnim tržnim deležem v maju in 7,3-odstotnim v prvih petih mesecih leta.

Parkirišče, novi avtomobili Raziskali smo Avto Toliko se čaka na avtomobil pri nas

Volkswagnu in Stellantisu so sledile skupine Renault (9,5-odstotni tržni delež v maju in 9,5-odstotni v prvih petih mesecih), Hyundai (osemodstotni tržni delež v maju in 7,4-odstotni v prvem petmesečju) in BMW (6,8-odstotni tržni delež v aprilu in 6,9-odstotni tržni delež v prvih petih mesecih), še izhaja iz podatkov ACEA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.