Začenja se: V bolnišnici omejili obiske

Foto: Profimedia
Pojav virusnih črevesnih okužb...
Oglej si celoten članek

Na otroškem oddelku in na neonatalnem odseku ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo zaradi pojava virusnih obolenj. "Obiskovalci naj na obisk prihajajo samo, če so zdravi," piše v obvestilu na njihovi spletni strani. V bolnišnici so nam pozneje pojasnili, da so obiske omejili zaradi pojava virusnih črevesnih okužb.

Za razliko od gripe, trebušni virusi v večjem obsegu običajno udarijo že novembra, najbolj proti koncu decembra in to predvsem v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za upokojence. Letos so kot kaže pohiteli,  z izbruhom v celjski bolnišnici. 

Norovirusi: Širijo se kot požar Norovirusi: Tako dolgo ostanite doma

Najpogostejši obliki črevesnih virusnih okužb sta sicer trebušna gripa ali rotaviroza in noroviroza.

Rotaviroza:

  • je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzočajo rotavirusi - okrogli virusi brez ovojnice;
  • zbolijo lahko ljudje in tudi živali;
  • pogosto se pojavlja v obliki izbruhov v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi, izbruh se lahko pojavi tudi v bolnišnici

Noroviroza: 

  • zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi;
  • prenaša se s tesnim stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin;
  • povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis)

Kako jih preprečiti?

Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 

  • Pravilna higiena rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane).
  • Pri pripravi in shranjevanju živil pazimo, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja živil z mikroorganizmi. Živila z ostanki zemlje (krompir, korenje…) shranjujemo ločeno od ostalih živil. Kuhinjske deske, nože, ostale pripomočke uporabljamo ločeno za surova in že kuhana, gotova živila.
  • Toplotna obdelava živil naj bo pravilna in zadostna,
  • Sveže sadje in zelenjavo pred uporabo temeljito očistimo in operemo.
  • Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov, potencialno prisotnih v živilih, uničimo s temperaturo nad 70°C.
  • Za pitje in pripravo živil uporabljamo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodnih sistemov.
  • Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem sanitarnih in drugih potencialno onesnaženih prostorov in/ali površin
  • Mokro čiščenje in dezinfekcija onesnaženih površin in prostorov ter pogostejše prezračevanje prostorov (večkrat na dan)
  • Uporabljene plenice in ostale krpe, umazane z izločki, je potrebno odstranjevati z odlaganjem v plastične vrečke, ki jih je potrebno dobro zatesniti. 
  • Otroci, ki imajo drisko in / ali bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole – v ustanovo se smejo vrniti po preteku 48 ur od zadnjega bruhanja  in / ali driske.

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:27 16. Oktober 2018.

    Pozabili ste omenit probiotike in prebiotike. ZELO pomembno. Če imamo v črevesju dovolj koristnih bakterij, slabe ne morejo prevladat in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.