Na otroškem oddelku in na neonatalnem odseku ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo zaradi pojava virusnih obolenj. "Obiskovalci naj na obisk prihajajo samo, če so zdravi," piše v obvestilu na njihovi spletni strani. V bolnišnici so nam pozneje pojasnili, da so obiske omejili zaradi pojava virusnih črevesnih okužb.
Za razliko od gripe, trebušni virusi v večjem obsegu običajno udarijo že novembra, najbolj proti koncu decembra in to predvsem v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za upokojence. Letos so kot kaže pohiteli, z izbruhom v celjski bolnišnici.
Najpogostejši obliki črevesnih virusnih okužb sta sicer trebušna gripa ali rotaviroza in noroviroza.
Rotaviroza:
- je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzočajo rotavirusi - okrogli virusi brez ovojnice;
- zbolijo lahko ljudje in tudi živali;
- pogosto se pojavlja v obliki izbruhov v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi, izbruh se lahko pojavi tudi v bolnišnici
Noroviroza:
- zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi;
- prenaša se s tesnim stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin;
- povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis)
Kako jih preprečiti?
Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje:
- Pravilna higiena rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane).
- Pri pripravi in shranjevanju živil pazimo, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja živil z mikroorganizmi. Živila z ostanki zemlje (krompir, korenje…) shranjujemo ločeno od ostalih živil. Kuhinjske deske, nože, ostale pripomočke uporabljamo ločeno za surova in že kuhana, gotova živila.
- Toplotna obdelava živil naj bo pravilna in zadostna,
- Sveže sadje in zelenjavo pred uporabo temeljito očistimo in operemo.
- Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov, potencialno prisotnih v živilih, uničimo s temperaturo nad 70°C.
- Za pitje in pripravo živil uporabljamo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodnih sistemov.
- Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem sanitarnih in drugih potencialno onesnaženih prostorov in/ali površin
- Mokro čiščenje in dezinfekcija onesnaženih površin in prostorov ter pogostejše prezračevanje prostorov (večkrat na dan)
- Uporabljene plenice in ostale krpe, umazane z izločki, je potrebno odstranjevati z odlaganjem v plastične vrečke, ki jih je potrebno dobro zatesniti.
- Otroci, ki imajo drisko in / ali bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole – v ustanovo se smejo vrniti po preteku 48 ur od zadnjega bruhanja in / ali driske.
Pozabili ste omenit probiotike in prebiotike. ZELO pomembno. Če imamo v črevesju dovolj koristnih bakterij, slabe ne morejo prevladat in …