V teh živilih je največ vitamina C

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Tudi po toplotni obdelavi ga kar nekaj ostane.
Oglej si celoten članek

Smo v obdobju razsajanja virusov, kar pomeni, da potrebujemo zadostno količino vitamina C, saj ugodno vpliva na naš imunski sistem in s tem na odpornost našega telesa.

Na Univerzi v Michiganu so na osnovi stotih zbranih študij ugotovili, da ta, sicer najbolj znano vitamin deluje zelo široko, saj naše celice varuje pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.

Evropska agencija za varnost hrane EFSA ga priporoča, ker pomaga:

  •  pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej
  •  pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob
  •  pri sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, psihološkemu      delovanju
  •  prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
  •  prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E
  •  povečuje absorbcijo železa

Odrasli in otroci nad 13 let potrebujejo dnevno najmanj 100 mg vitamina C, nosečnice nekaj več – 110 mg na dan. Posebna skupina so kadilci, ki imajo potrebe po 150 mg vitamina C dnevno. Dnevne potrebe lahko povečajo tudi intenzivna fizična aktivnost, visoka temperatura okolja, infekcije in poškodbe.

Tudi po toplotni obdelavi ga nekaj ostane

Priporočen dnevni vnos zlahka dosežemo, če na jedilnik vsak dan uvrstimo nekaj zelenjave in sadja: "Zmotno je mišljenje, da sadje in zelenjava, ki ju kupimo v trgovini ne vsebujeta prav nič tega vitamina, tudi v takšnih živilih je vsebnost vitamina C lahko precej visoka. S toplotno obdelavo se nekaj vitamina C sicer uniči, vendar ga precejšen delež tudi ostane, zato tudi toplotno obdelana sadje in zelenjava doprineseta k dnevnemu vnosu vitamina C," poudarjajo na inštitutu za nitricionistiko, Nutris

 Živila, ki vsebujejo največ vitamina C (na 100 g)

  • rumena in zelena paprika 177 - 183 mg 
  • ohrovt 120 mg  
  • brokoli 93 mg  
  • koleraba 62 mg  
  • zelje 42 mg 
  • kivi 105 mg  
  • pomaranče  59 mg 
  • ananas 48 mg 
  • črni ribez 181 mg

Predoziranje z vitaminom C

Presežke vitamina C načeloma izločimo z urinom. Odmerki vitamina C, večji od 2000 mg lahko dražijo želodec in črevesje, povzročajo ledvične kamne in motijo status bakra v telesu, opozarja Nutris.

Preberite še: Kovina in vitamini: Ali solate res ne smemo rezati s kovinskim nožem?

dezurni@zurnal24

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.