To so tretnutno najbolj inovativna slovenska živila

Foto: Institut za nutricionistiko
Foto: Institut za nutricionistiko
Nagrado za najbolj inovativna živila je za leto 2020 prejelo deset podjetij za skupaj enajst živil
Oglej si celoten članek

Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji, ki so prišla na naše tržišče v zadnjem letu. 

Nagrado za najbolj inovativna živila je letos prejelo prejme deset podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah izstopala. Od nagrajenih živil so podelili pet nagrad nagrad izdelkom z ajdo. 

Foto: Institut za nutricionistiko Nagrade so prejeli Biodobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt
Siggi's skyr, Don Don za kruh proteinc in Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc.

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix za linijo slovenskih rezanih solat, podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh. 

Izdelki z ajdo

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. V tej skupini izdelkov so
nagrade prejeli Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček, Mlinotest za polento naše none ajdo, Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke, Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem in Mlinarstvo Rangus za testenine - zlate tatarske bio ajdove valvice.

Tako poteka ocenjevanje

Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov, so sporočili. "Pomemben poudarek je na ugodnejši prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, na primer prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo živil, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje. V nadaljevanju pa so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti. Čeprav našim precej strogim prehranskim kriterijem zadosti vedno več obravnavanih živil, je še vedno precej priložnosti za izboljšave, npr. z vidika zmanjševanja vsebnosti soli v pekovskih izdelkih, ter sladkorjev v brezalkoholnih pijačah in mlečnih izdelkih,"  Igor Pravst z Inštituta za nitricionistiko.

Izbor Naj inovativna živila za leto 2018: To so naši najboljši inovativni prehranski izdelki

Uživajmo ajdo

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že šesto leto, tokrat  pa so prvič in posebej ocenjevali izdelke iz ajde. "Ajda je izjemno hranljivo živilo, zato želimo s projektom po eni strani podpreti kmetovalce in živilsko industrijo pri učinkoviti pridelavi in uporabi navadne in tatarske ajde v proizvodnji visoko kakovostnih živil, po drugi strani pa spodbuditi prebivalce k povečanemu obsegu uživanja ajde," je pojasnil Pravst. 

Pri izboru sicer uporabljajo mednarodno uveljavljene modele za profiliranje živil. Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na hranilno sestavo, predvsem vsebovano količino sladkorjev, nasičenih maščob in soli ter na drugi strani vsebnost prehranskih vlaknin, sadja in zelenjave, živilu pripiše oceno, na osnovi katere to živilo razvrstijoo med manj ali bolj zdrava. 

Od skupaj prejetih 84 predlogov je skoraj dve tretjini izdelkov dosegla ugodno oceno za prehransko sestavo in so tako šli v nadaljnjo obravnavo.

Izbor V Sloveniji: To so najbolj inovativna živila v letošnjem letu

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:08 5. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.