Zmagovalci izbora za najbolj inovativna slovenska živila za leto 2018 so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, Mlekarna Krepko za Bio jogurt z aronijo, Presad za Bio zelenjavni sok iz rdeče pese, Pivovarna Laško Union za linijo izdelkov Zala z okusi, brez sladkorja in podjetje Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo. Posebna nagrada za inovativnost je dobila Mlekarna Planika za spodbujanje lokalne pridelave in predelave živil.
Z namenom predstavitve dobrih in inovativnih živil, ki so bila lansirana na tržišče v zadnjem letu, je Inštitut za nutricionistiko že četrto leto pripravil izbor najbolj inovativnih živil. Na razpis je prispelo 62 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah.
Vzbodbujanje ponudbe zdravih domačih živil
Približno polovico vse predlogov so podali potrošniki, drugo polovico pa proizvajalci, je pojasnil Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Namen projekta je spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek je na izboru živil z ugodnejšo prehransko sestavo, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, na primer prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo živil, saj s projektom želimo spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje," je pojasnil Pravst.
Ključna zdrava prehranska sestava
Čeprav vsako leto obravnavamo manj živil, ki jih je potrebno zaradi manj ugodne sestave iz izbora izločiti, je še vedno precej priložnosti za izboljšave z vidika zmanjševanja vsebnosti soli v pekovskih izdelkih, ter sladkorjev v brezalkoholnih pijačah in mlečnih izdelkih.
Od skupaj prejetih 62 predlaganih živil sta dve tretjini izdelkov dosegli ugodno oceno za prehransko sestavo in tako šli v nadaljnjo obravnavo, kjer so ocenam profiliranja dodali še poreklo surovin, okoljske vplive in senzorično oceno.