Nasveti pri zamrzovanju živil

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Preverite, kako dolgo so lahko živila v zamrzovalniku in katerih živil ne smemo zamrzniti.
Oglej si celoten članek

Zaradi hitrega načina življenja, pogosto nimamo več časa vsakodnevno kupovati svežih živil. Brez skrbi. Predlagamo nekaj dobrih rešitev, kako naj ostanejo živila dobra tudi po tem, ko jih odmrznemo. Za začetek preverite, ali ima vaš zamrzovalnik potrebnih minus 18 stopinj Celzija.

Osem trikov za zamrzovanje

  1. Preden kuhano hrano položite v zamrzovalnik, se prepričajte, da je ohlajena.
  2. Meso zamrznite v originalni embalaži in v dodatni vrečki.
  3. Uporabljajte posodo namenjeno zamrzovanju. Če boste zamrzovali v neprimerni posodi, lahko poči. Računajte tudi, da se prostornina nekaterih živil med zamrzovanjem poveča.
  4. Ne odtajajte živil na kuhinjskem pultu, saj je poln bakterij. Predlagamo, da živilo položite v posodo in odtajate v hladilniku, hladni vodi ali mikrovalovni pečici.
  5. Živila zamrznite takoj, ko jih kupite. S tem boste obdržali okus in kakovost živila.
  6. Ko živilo odtajate, ga nikoli ponovno ne zamrznite.
  7. Zamrzovalnik naj bo poln do dveh tretjin. Tako porabi manj energije kot prazen. 
  8. Na vsa živila dajte nalepko z datumom, saj boste tako vedeli, koliko časa je v zmrzovalniku

Kako dolgo so živila lahko v zmrzovalniku? 

ŽIVILO

ČAS

Zelenjava in sadje

8-12 mesecev

Ribe

Do 7 mesecev

Surovo mleto meso

3-4 mesecev

Surovi zrezki, kotleti in pečenka

Do 12 mesecev

Hrenovke, klobase in slanina

1-2 meseca

Kruh in pečena živila

Do 3 mesece

Enolončnice in kuhana govedina/svinjina

Do 3 mesece

 

Hrana, ki je ne zamrznemo 

  1. Krompir, zelje, kumare, zelena solata, redkev, paradižnik, kumara, jabolka, grozdje ter podobna zelenjava in sadje, ki vsebujejo veliko vode. 
  2. Kisla smetana, smetanovi ali kremni nadevi, navadni jogurt, posneto mleko ali kremni sir z manj maščobe, saj lahko med zamrzovanjem postanejo vodeni in se sesirijo.
  3. Sladice iz jajčnega snega in jajčni beljaki.
  4. Majoneza in prelivi za solato, saj razpadejo na posamezne sestavine.
  5. Želatina in žele, saj postaneta vodena.
  6. Kuhane testenine in riž.
  7. Ocvrta hrana.
  8. Gazirane pijače. 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.