Čokolada je lahko odličen priboljšek za nerojenega dojenčka, ugotavlja raziskava, ki so jo predstavili na Srečanju o nosečnosti 2016, ki ga je organiziralo Društvo za fetalno medicino iz Atlante.
V raziskavi pod vodstvom Emmanuela Bujolda z Univerze Laval Quebec v Kanadi, so spremljali 129 nosečnic, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vse nosečnice so imele težave s preeklampsijo.
Preeklampsija se pogosteje razvije pri nosečnicah, ki imajo prisotne zareze v krivulji pretoka krvi v obeh materničnih arterijah – to zdravniki ugotavljajo s pomočjo ultrazvoka. Do nje pride zaradi slabo razvitih ali zamašenih žil v posteljici in s tem do prezgodnje ločitve pravilno ležeče posteljice. Možnosti za pojav bolezni je večje pri nosečnicah, starejših od 35 let, pri tistih s prekomerno telesno težo, pri nosečnicah, ki zaužijejo premalo vlaknin, in pri tistih s kronično okvaro ožilja ali ledvic.
Čokolada jim je pomagala
Nosečnice sodelujoče v raziskavi so strokovnjaki prosili, da 12 tednov uživajo vsak dan 30 gramov čokolade. Same so se odločile, ali bodo jedle temno čokolado, ali kakšno drugo vrsto.
Po dvanajstih tednih so ugotovili, da se je pretok krvi od matere do nerojenega otroka izboljšal, ne glede na to, katero čokolado so jedle. Strokovnjaki so zaključili, da je lahko zmerno uživanje čokolade v nosečnosti, trideset gramov na dan, koristno za rast in razvoj ploda in lahko pripomore k pravi teži otroka ob rojstvu.
anja.scuka@zurnal24.si