Krvave volitve

Foto: Žurnal24 volitve, Irak, ženska, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 volitve, Irak, ženska, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 volitve, Irak, ženska, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 volitve, Irak, ženska, volilna skrinjica Foto: Žurnal24 volitve, Irak, ženska, volilna skrinjica
Volišča v Iraku so se zaprla. V napadih je umrlo najmanj 35 ljudi.
Oglej si celoten članek

Druge parlamentarne volitve v nemirnem Iraku po letu 2003 je zaznamovala visoka volilna udeležba in nasilje. Prišlo je do več napadov, mrtvih je najmanj 35 ljudi. V Bagdadu sta dve zgrabi popolnoma uničeni, po vsej državi pa je odjeknila vrsta eksplozij.

Iračani (volilnih upravičencev je 19 milijonov) so glasovali množično. Volišča so se zaprla ob 17. uri po lokalnem času, vendar so se takrat pred volišči še vedno vile vrste volilnih upravičencev, ki so jim dovolili oddati glas tudi po zaprtju.

6200 kandidatov za 325-članski parlament
Na volitvah za sedeže v 325-članskem parlamentu s štiriletnim mandatom kandidira okoli 6200 kandidatov iz širokega spektra po verski, etnični ali politični liniji razdeljenih skupin.

Sektaško nasilje med večinskimi šiiti in manjšinskimi suniti v Iraku se je po vrhuncu v letih 2006 in 2007 umirilo, a še vedno vztrajno tli, kar se je pokazalo tudi v nizu napadov tik pred volitvami.

Strogi varnostni ukrepi
Iraške oblasti so v času volitev uvedle izredno stroge varnostne ukrepe, med katerimi je prepoved vožnje z avtomobili. Samo v Bagdadu in okolici za varnost skrbi prek 200.000 policistov in vojakov, v pripravljenosti pa so tudi pripadniki ameriške vojske.

Volišča bodo odprta do 17. ure po lokalnem času, izide volitev pa je pričakovati šele čez teden dni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.