Svet
229 ogledov

Takšne so plače na Hrvaškem

Štetje denarja, denar, evri Profimedia
Povprečna mesečna neto plača za julij je na Hrvaškem znašala 1315 evrov, mediana te plače pa 1130 evrov, kar pomeni, da je polovica vseh zaposlenih prejela manj kot 1130 evrov.

Pod državnim povprečjem je okoli 70 odstotkov vseh zaposlenih, 20 odstotkov jih prejme med 1315 in 2027 evri, desetina pa več kot 2027 evrov, piše hrvaški Poslovni dnevnik.

Manj od mediane plače oz. srednje vrednosti plač je prejela polovica vseh zaposlenih v podjetjih in javnih ustanovah na Hrvaškem, k njim pa je po pisanju Poslovnega dnevnika treba pripisati tudi večino od 232.000 zaposlenih v obrteh in svobodnih poklicih. To bi pomenilo, da manj kot 1130 evrov neto prejema okoli 56 odstotkov zaposlenih.

Desetina oziroma okoli 150.000 zaposlenih prejema plačo, ki je višja od 2027 evrov neto. Najbolje plačani so zaposleni v Zagrebu.

Hrvaško plačno elito sestavljajo zlasti višji in visoki menedžerski sloj, nekateri informatiki in zaposleni v javnem sektorju, dosedanji podatki pa so pokazali tudi, da visoko izobraženi zaslužijo 43 odstotkov več od povprečja.

Hrvaški premier Andrej Plenković medtem meni, da Hrvati nikoli niso živeli bolje kot zdaj. "Nikoli niso živeli bolje, nikoli niso imeli višjih plač, nikoli višjih pokojnin, nikoli ni bilo več zaposlenih in nikoli manj nezaposlenih," je dejal v četrtek v intervjuju za hrvaško javno radiotelevizijo HRT.

Pri tem velja omeniti, da Hrvaška tudi nikoli ni imela tako visokih cen hrane kot zdaj. Hrana na Hrvaškem je po rezultatih raziskave evropskega statističnega urada Eurostat namreč za 22 odstotkov dražja od evropskega povprečja, plače hrvaških državljanov pa so 2,2-krat nižje od evropskega povprečja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 14:47 20.september 2024.

    Povprečno plačo si nekam vt.... ,ta statistika je dobra samo tistim ki imajo krepko več,večina sploh nima toliko

  • Pierre 12:30 20.september 2024.

    Ne vem zakaj bi nas to moralo zanimati?????