Spremenjeni pogoji za nastop na OI

Foto: Žurnal24 pegan_lozana_epa_main
Od zdaj naprej bo imel tudi Aljaž Pegan več možnosti za nastop na olimpijskih igrah, saj se bodo tja uvrstili prvi trije s svetovnega prvenstva, ob tem pa bodo morali nastopati na vsaj treh orodjih.
Oglej si celoten članek

Predsednik Mednarodne gimnastične zveze (FIG) Bruno Grandi, ki je na svojem prvem obisku v Sloveniji, je na sestanku z vodstvom Gimnastične zveze Slovenije (GZS) potrdil reformo tekmovanj za svetovni pokal, spremembe v olimpijskih kvalifikacijah, obljubil pa je tudi pomoč FIG pri izgradnji gimnastičnega centra Pegan − Petkovšek v Ljubljani.

Grandi, ki je na obisku v Sloveniji skupaj z generalnim sekretarjem FIG Andrejem Gueisbuhlerjem, je napovedal spremembe olimpijskih kvalifikacij že za igre čez dve leti v Londonu. V preteklosti so na igrah lahko namreč nastopali le posamezniki, ki so se okitili z naslovom svetovnega prvaka na posameznih orodjih, sicer pa je bil pogoj za nastop uspeh v mnogoboju, kar je bilo pri številnih tekmovalcih in zvezah sprejeto z nerazumevanjem, tudi v slovenski, saj je nekdanji svetovni prvak, takrat pa podprvak na drogu Aljaž Pegan, zaradi togih meril FIG, ki niso bila v prid specialistom na posameznih orodjih, ostal brez nastopa na olimpijskih igrah 2008 v Pekingu, čeprav je bil obenem vodilni telovadec zadnjih sezon svetovnega pokala na tem orodju.

"Po novem se bodo na igre uvrstili po najboljši trije s svetovnega prvenstva, ob tem pa je zveza FIG postavila tudi pogoj, da tekmovalec nastopa na vsaj treh orodjih. To našim najboljšim Aljažu Peganu, Mitji Petkovšku in vse boljšemu Sašu Bertonclju sicer ni najbolj po godu, a še vedno se je lažje uvrstiti med prve tri na SP in nastopiti še na dveh orodjih kot pa postati svetovni prvak. Vsekakor je nov način nekakšen sprejemljiv kompromis," je nova merila pokomentiral predsednik GZS Klemen Bedenik.

Grandi je na sestanku z Bedenikom napovedal tudi spremembe v svetovnem pokalu. Že v prihodnji sezoni naj bi obveljal nov sistem s štirimi glavnimi tekmami in višjim nagradnim skladom, ostale tekme, tudi mariborska, pa naj bi bile kvalifikacijske za ta štiri največja tekmovanja. "Gre za model, znan tudi iz nekaterih drugih športov, s katerimi bo FIG skušala dvigniti medijsko zanimanje in prepoznavnost svetovnega pokala," je še povedal Bedenik.

Slednji je zelo vesel, ker je dobil tudi podporo FIG pri izgradnji gimnastičnega centra Pegan − Petkovšek v Ljubljani. Ta naj bi bil končan leta 2012 in Ljubljana bo ob odprtju centra glede na razgovor z Grandijem gostila tudi kongres FIG. "Predsednik in sekretar sta spoznala, v kakšnih slabih razmerah vadijo slovenski telovadci in da Slovenija nujno potrebuje nov center, če želi ohraniti raven gimnastike na mednarodnem prizorišču. FIG je zato že obljubila pomoč, ki je običajno v obliki nabave orodja, v Sloveniji pa je položaj specifičen, saj orodje v Sloveniji je, manjkajo pa sredstva za dvorano, zato bodo skušali najti možnost, da pomagajo pri sredstvih oz. iskanju sredstev," je še povedal Bedenik.

Grandi in Gueisbuhler sta se v četrtek sestala tudi s predsednikom OKS Janezom Kocijančičem, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in v Planici tudi z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem, s čimer je FIG dobila jasen znak, da ima GZS podporo vseh športnih in političnih struktur v Sloveniji in Ljubljani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.