Miran odličen tretji

Foto: Žurnal24 Sipine Čila Miranu odgovarjajo. Več posnetkov kmalu v galeriji. (Foto: Rajko Pet
Sobota je bila dan za začetek znamenitega relija Dakar, ki ga tokrat izjemoma gostita Argentina in Čile. Slovenec Miran Stanovnik je uvodno etapo končal na presenetljivem tretjem mestu.
Oglej si celoten članek
 

Preberite še:

Stanovnik po zmago

Za slovenske navdušence avtomoto športa se je vztrajnostni reli, ki ga tokrat gostita Argentina in Čile, začela sijajno. Po prvi, 733 kilometrov dolgi etapi, od katerih so tekmovalci v hitrostnih preizkušnjah prevozili "le" 371 kilometrov, edini slovenski predstavnik na dirki, Miran Stanovnik , med motociklisti zaseda visoko tretje mesto. Premagala sta ga le Španec Marc Coma in Poljak Jacek Czachor.

 

Reli Dakar, izidi po 1. etapi:

Motociklisti:
1. M. Coma (ŠPA/KTM) 2:46:17
2. J. Czachor (POL/KTM) + 22:05
3. M. Stanovnik (SLO/KTM) 24:42

Avtomobilisti:
1. N. Al Attiyah (KAT/BMW) 2:36:15
2. C. Sainz (ŠPA/Volkswagen) + 2:17
3. G. De Villiers (ZAF/Volkswagen) 2:40

Sicer pa je imelo že na uvodni hitrostni preizkušnji kar nekaj favoritov težave. Med "osmoljenci" se je znašel tudi zadnji zmagovalec relija Cyril Despres , najboljši je bil tudi leta 2005, ki je v zadnjih sedemdesetih kilometrih izgubil 40 minut. Po poročanju organizatorja je imel težave z gumami na motorju. A povsem brez težav ni minila niti vožnja Mirana Stanovnika: "Nisem pričakoval, da bom dosegel tak rezultat že v uvodni etapi. Presenečen sem tudi nad celotnim razpletom prve preizkušnje, a temu je botrovalo veliko čudnih reči. Tudi meni je počila pnevmatika, tako da sem skoraj 200 kilometrov prevozil po golem obroču zadnjega kolesa. Verjetno bo presenečenj v nadaljevanju še več in upam, da bomo to znali izkoristiti in se bomo na koncu veselili dobrega rezultata."


Med avtomobilisti je dirko najbolje začel Nasser Al Attiyah v BMW-ju. © Reuters

 

Med avtomobilisti je najhitreje začel Katarec Nasser Al Attiyah (BMW), ki je za dobri dve minuti premagal nekdanjega svetovnega prvaka v navadnem reliju, Španca Carlosa Sainza . Njemu sta za petami še dva voznika Volkswagna (De Giniel De Villiers in Mark Miller). Šele nato je na petem mestu Francoz Luc Alphand v Mitsubishiju , ki je na letošnji Dakar pripeljal povsem nov koncept avtomobila. Vozniki Mitsubishija so namreč slavili na zadnjih sedmih izvedbah Dakarja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.