Maruša: "Velika spodbuda"

Foto: Žurnal24 Maruša Ferk se je izkazala z 19. mestom. (Foto: AFP)
Ni prav pogosto, da Tina Maze ni najboljša slovenska smučarka. Na superveleslalomu v Val d'Iseru pa se je zgodilo prav to, saj je Maruša Ferk prismučala do 19. mesta, Tina pa je bila 28.
Oglej si celoten članek

Švicarka Fränzi Aufdenblatten je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru (1:26,43). Druga je bila njena rojakinja Nadia Styger (+0,23), tretja pa Američanka Lindsey Vonn (+0,26). Najboljša Slovenka je bila Maruša Ferk na 19. mestu (+1,71). Tina Maze je bila 28. (+2,26), Ilka Štuhec pa 49. (+4,96).

Lindsey Vonn je prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Ima 581 točk, 50 več od drugouvrščene Nemke Marie Riesch, danes 21., Mazejeva pa je na šestem mestu (278).

Ferkova je nastopila s številko 60 med 62 tekmovalkami, na koncu pa se prebila med prvo dvajseterico in bila ponovno, po petkovi superkombinaciji, najboljša Slovenka. "Tekma je bila težka, tehnično zahtevna, številko pa sem imela povsem na repu. Vedela sem, da nimam kaj izgubiti. Poskušala sem se čim bolje peljati. Imam pa še rezerve, ker sem naredila nekaj večjih napak. To je zame zelo velika spodbuda. V hitrih disciplinah doslej nisem veliko nastopala, kljub slabim pogojem in visoki številki pa sem bila danes uspešna," je bila zadovoljna Maruša.

Nedaleč od cilja je grdo padla Francozinja Marie Marchand Arvier s številko 20. Najprej je 24-letnica pred strmino zajela količek vratc z roko, nato pa med lovljenjem ravnotežja strmoglavila na sneg. Z glavo je zadela ob trdo podlago in se potem brez moči valila po strmini, preden se je z neodpeto smučko zaustavila dve vratci pred ciljem. Prvo zdravniško pomoč so superveleslalomski svetovni podprvakinji nudili na progi.

Foto: Žurnal24

Naslednja je bila na vrsti Mazejeva, ki pa je dolgo čakala, preden so jo spustili iz startne hišice. Pred njo je zaradi več kot dvajset minutnega čakanja progo preizkusila še predtekmovalka. Črnjanka je po zaostanku okrog sekunde in pol na prvih merjenjih v zadnjem delu povsem zgrešila smer in z več kot dvema sekundama zaostanka ostala daleč od deseterice. Marchand-Arvierjeva ni bila edina, ki je padla; med boljšimi tekme zaradi padca ni končala tudi dvakratna svetovna prvakinja Anja Pärson. Švedinjo je v spodnjem delu zaustavila zaščitna mreža ob progi.

Mazejeva je bila od prvega zavoja naprej preveč pasivna in ni peljala tako, kot lahko. Pokrival sem spodnji del, kjer se je Francozinja razbila. Moja navodila so bila očitno preveč 'konzervativna'.
Andrea Massi

Mazejeva se ni najbolje znašla po hudem padcu Marchand-Arvierjeve in prekinitvi. "Ne vem, kaj se je zgodilo po prekinitvi. Mazejeva je pred tem ves čas dobro funkcionirala in proga zanjo pisana na kožo. Mazejeva je bila od prvega zavoja naprej preveč pasivna in ni peljala tako, kot lahko. Pokrival sem spodnji del, kjer se je Francozinja razbila. Moja navodila so bila očitno preveč 'konzervativna'. V spodnjem delu je bilo potrebno hitro reagirati. Padca Marchand Arvierjeve in Pärsenove nista bila naključna... Ta šport postaja preveč krut. Tudi nam je bilo težko dajati navodila. Dvakrat sem ji dejal, da naj na startu ne zaspi, potem pa je smučala preveč na trdo... Dve poškodbi na dan sta po mojem mnenju preveč," je ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Mazejeve.

Val d'Isere, superveleslalom (Ž), izidi:

1. F. Aufdenblatten (ŠVI) 1:26,43
2. N. Styger (ŠVI) +0,23
3. L. Vonn (ZDA) +0,26
4. F. Suter (ŠVI) 1:27,33 +0,90
...
19. M. Ferk (SLO) +1,71
28. T. Maze (SLO) +2,26
...
49. I. Štuhec (SLO) +4,96

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.