Loitzl presegel svoje želje

Foto: Žurnal24
Na zadnji postaji štirih skakalnic v Bischofshofnu je znova slavil Wolfgang Loitzl, drugi je bil Simon Ammann, tretji pa Dimitrij Vasiljev. Edini Slovenec v finalu je bil Robi Kranjec na 29. mestu.
Oglej si celoten članek
 

Bischofshofen, novoletna turneja

1. W. Loitzl (AVT)
2. S. Ammann (ŠVI)
3. D. Vasiljev (RUS)
29. R. Kranjec (SLO)

Avstrijec Wolfgang Loitzl je skupni zmagovalec 57. novoletne turneje v smučarskih skokih. Loitzl (142,5 m/141,5 m; 301,2 točke) je po zmagoslavjih v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku slavil še v Bischofshofnu , za njim pa sta se na današnji tekmi uvrstila Švicar Simon Ammann (137,5/140,5; 284,4) in Rus Dimitrij Vasiljev (138/138,5; 279,2). Robert Kranjec (126/121; 219,6), edini slovenski predstavnik v današnjem finalu, je osvojil 29. mesto. Na preizkušnji sta nastopila še dva slovenska skakalca, nobeden od njiju pa se ni uvrstil v finale. Mitja Mežnar (125,5 m; 112,9) je zasedel 32., Jernej Damjan (123,5; 109,8) pa 33. mesto.

 
 

Želel sem si le ene zmage v svetovnem pokalu, zdaj jih imam pa kar tri v nizu in ob tem še naslov v skupnem seštevku novoletne turneje.

Wolfgang Loitzl

 
Po devetih letih so Avstrijci dobili naslednika Andreasa Widhoelzla , zadnjega avstrijskega zmagovalca novoletne turneje. A za razliko od slednjega, ki je v sezoni 1999/00 dokaj pričakovano postal prvak enega najprestižnejših etapnih tekmovanj na svetu, saj je imel za vratom že olimpijske medalje iz Nagana in pet zmag na tekmah svetovnega pokala, je Wolfgang Loitzl v zadnjih osmih dneh presenetil športni in skakalni svet. Skakalec, ki na tekmah svetovnega pokala tekmuje že od leta 1997, namreč do 1. januarja 2009 še ni stal na najvišji stopnički svetovnega pokala. Devetkrat je sicer stopil na zmagovalni oder, bil štirikrat član avstrijske ekipe, ki je na svetovnih prvenstvih 2001, 2005 in 2007 osvojila zlate ekipne medalje, toda na zmagovalne govore pred novinarji se šele privaja.

Robi Kranjec je bil edini "orel" med trideseterico, pa še on je pristal na njenem repu. © Action Images

 
"V zadnjih dneh se je zgodilo toliko stvari, da še nisem uredil svojih misli. Verjetno bom potreboval kar nekaj časa, da bom dojel, kaj sem dosegel. Enostavno se mi je odprlo in zdaj sem tu. To je dokaz, da je v športu vse mogoče. Želel sem si le ene zmage v svetovnem pokalu, zdaj jih imam pa kar tri v nizu in ob tem še naslov v skupnem seštevku novoletne turneje. To so sanje vsakega športnika," je dejal oče dveh otrok, štiriletnega Benjamina in dve leti mlajšega Nikolasa ter zgledni mož žene Marike, s katero je v zakonski stan stopil leta 2006.

 
 

Ker smo imeli v dvobojih zelo težke tekmece, so fantje vedeli, da morajo dati od sebe maksimum ali pa še več. Zato so v preveliki želji delali napake.

Matjaž Zupan

 
Trener slovenske izbrane vrste Matjaž Zupan je priznal, da je njegova ekipa zaostala za pričakovanji, željami in cilji. "Glede na to, da smo imeli večji del sezone poškodovanega našega najboljšega skakalca zadnjih dveh sezon, se ekipi ni uspelo izvleči iz sivine. Morda smo si zastavili previsoke cilje, zagotovo pa je, da so tekme še poglobile naše težave. Ker smo imeli v dvobojih zelo težke tekmece, so fantje vedeli, da morajo dati od sebe maksimum ali pa še več. Zato so v preveliki želji delali napake. Tekme so izpadle slabše, kot smo skakali v resnici," je dejal Matjaž Zupan. Slovenska reprezentanca se bo zdaj razdelila na dva dela. Jernej Damjan, Mitja Mežnar, Primož Peterka, Matic Kramaršič in Primož Pikl bodo vadili v Kranju, Robert Kranjec, Rok Urbanc, Robert Hrgota in morda Jurij Tepeš pa bodo odpotovali na naslednjo postajo svetovnega pokala – letalnico v Kulm.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.