Leteči Francoz

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Luc Abalo velja za eno najboljših desnih kril v rokometu na svetu. Leta 1984 rojeni Francoz, ki je potomec očeta iz Toga in mame iz Gvineje, je za galske peteline prvič zaigral leta 2005 na sredozemskih igrah.
Oglej si celoten članek

Narava ga je obdarila z izjemnimi telesnimi sposobnostmi – močnim odrivom, spretnostjo in tudi močjo. Njegova odlika so še posebej protinapadi, prav nič redko pa ne vidimo niti "izletov" na položaj desnega zunanjega in strelov iz skoka ter večinoma – zadetkov. Tuje pa mu niso niti domiselne podaje.

Abalo v številkah

Rojen: 6. 9. 1984
Višina: 182 cm
Teža: 80 kg
Igralni položaj: desno krilo
Največji reprezentančni uspehi: 1. mesto SP 2009, 1. mesto OI 2008, 1. mesto EP 2006, 3. mesto EP 2008
Dosedanji klubi: Ivry, Ciudad Real

Slovenci smo ga bolje spoznali že pred štirimi leti na EP v Švici. Bil je eden redkih galskih petelinov, ki ni igral v tujem klubu. Kljub temu ga je selektor Claude Onesta uvrstil v prvo sedmerico in že po nekaj minutah je bilo jasno, zakaj. Abalo je demonstriral vse zgoraj opisane odlike, predvsem bliskovite protinapade. Slovenija je že ob polčasu zaostajala za devet zadetkov, na koncu pa so Francozi zmagali s 34:30. Abalo pa je bil najboljši francoski strelec z osmimi goli.

Kariero je začel v domačem Ivryju, kjer je ostal deset sezon. Poleti 2008 je prestopil v Ciudad Real, kjer se je še bolj uveljavil in s svojo novo ekipo takoj pokoril vso Evropo. Z reprezentanco je žel oziroma še žanje uspehe kot za stavo. Zlato na EP v Švici, bron na EP na Norveškem, zlato na OI v Pekingu in lani naslov svetovnega prvaka na Hrvaškem. Za izbrano vrsto je doslej zbral 102 nastopa in dosegel 360 zadetkov.

Foto: Žurnal24



"Imam srečo, da sem del velike generacije. Z Nikolo Karabatićem, Cedricom Sorhaindom in Guillaumom Jolijem smo skoraj istih let, Michael Guigou je malo starejši. Mislim, da je pred nami še veliko odličnih tekem in velikih tekmovanj. In upam, da tudi veliko zmag," je v intervjuju za RZS po osvojenem naslovu svetovnega prvaka dejal Abalo, ki ni bil izbran za najboljše desno krilo na svetu. S tem naslovom je bil okronan Ivan Čupić.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.