Kek: "Mundial na vseh ustih"

Foto: Žurnal24 Matjaž Kek je na lestvici IFFHS 12. najboljši reprezentančni trener na svetu. (F
Slovenska nogometna reprezentanca bo imela v času svetovnega prvenstva leta 2010, ki ga bo gostila Južnoafriška republika, bazo v Johannesburgu.
Oglej si celoten članek
Slovenci bodo prvo tekmo SP 2010 igrali 13. junija v Polokwaneju proti Alžiriji, 18. se bodo v Johannesburgu merili z ZDA, 23. pa v Port Elizabethu z Anglijo. Slovenski selektor si želi, da bi tekme spremljalo čim več slovenskih navijačev, a se zaveda, da bo potovanje v JAR kar hud finančni zalogaj.

"Naša baza je prav v Johannesburgu, igrišča so blizu hotela, kar je tudi bilo pomembno. Daleč od tega, da bi bilo vse idealno, ampak to ne bi smelo imeti prevelikega vpliva na naše delo, naše igre. Iskanje je bilo res naporno, na koncu pa smo se morali pač odločiti za to mesto," je dejal selektor Matjaž Kek.

Pri iskanju ustrezne baze je imela slovenska delegacija kar nekaj težav, saj so jih mnoge ponudbe razočarale. A na koncu so Slovenci vendarle dobili svoj "afriški dom". "Dejstvo je, da je izbiro narekovala nadmorska višina, na kateri bomo igrali dve tekmi. Torej so odpadli obmorski kraji, ki omogočajo neprimerno boljše pogoje za bivanje, trening. Drugo pa je tisto, kar je ostalo v ponudbi FIFA. Mislim, da je za zdaj tole, kar smo našli, dobro, pogoji za trening so dobri in to je bilo tudi neko izhodišče pri iskanju v tej fazi," je pojasnil Kek in dodal, da bo izbira baze dokončana čez dober teden dni, ko bo delegacija NZS še enkrat potovala na jug Afrike in tam uredila še zadnje podrobnosti.

"Navijačem bi najprej svetoval, da jih gre čim več spodbujat slovensko reprezentanco. Zavedam pa se, da so s tem povezani veliki stroški. Pozivam tiste, ki bodo organizirali ta potovanja, da vendarle omogočijo čim več ljudem pot na SP, saj so bili navijači pomemben del uspeha v kvalifikacijah. Sicer pa je po mojih izkušnjah JAR država, v kateri bo v večjih mestih, kot so Cape Town, Durban, Johannesburg, vse na najvišji ravni. Ogromno se dela, gradi, pripravlja, ljudje so ustrežljivi, ljubeznivi. V provincah na severu je nekoliko drugače, toda tudi tam se bo vse spravilo na primeren nivo," meni slovenski selektor.

Foto: Žurnal24


JAR (in predvsem Johannesburg) sicer velja za eno najnevarnejših držav na svetu, a prireditelji zagotavljajo, da bo vse v redu in se zanašajo na minula velika tekmovanja, ki so jih izpeljali brez incidentov. Tudi Kek slabih izkušenj nima, a vendarle opozarja, da bo treba pač dosledno upoštevati navodila varnostnikov.

"Sam nimam negativne izkušnje, vendar pod okriljem FIFA je pač za varnost poskrbljeno. Domačini bodo gotovo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo vse v redu. Treba pa je upoštevati tudi navodila tistih, ki bodo skrbeli za red. Na vseh možnih koncih poskušajo prireditelji dokazati in pokazati svetu, da je njihova dežela varna. O lepotah pa ne gre izgubljati besed, saj je to krasna država,"
pravi Kek, ki je tudi izpostavil, da ljudje v JAR živijo za SP, da je "mundial v ustih vseh in da je izkušnja pozitivna".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.