Ekipa, na katero se lovorike lepijo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 claude onesta mala action
Francija bo na prihajajočem rokometnem EP v Avstriji nedvomno eden glavnih favoritov za osvojitev turnirja. Nikola Karabatić in druščina premorejo vse - tako izkušnje kot mladost. Predvsem pa kakovost.
Oglej si celoten članek
Največji uspehi

Olimpijske igre:
1992 – 3. mesto
2008 – 1. mesto

Svetovna prvenstva:
1993 – 2. mesto
1995 – 1. mesto
1997 – 3. mesto
2001 – 1. mesto
2003 – 3. mesto
2005 – 3. mesto
2009 – 1. mesto

Evropska prvenstva
2006 – prvo mesto
2008 – 3. mesto

Dejavnost zbiranja odličij je francoska reprezentanca začela na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, ko je presenetljivo osvojila bronasto kolajno. Tedaj so ji nadeli vzdevek Les Bronzes (Bronasti) po vzoru istoimenskega v Franciji priljubljenega filma. Že tedaj je bil v moštvu znameniti Jackson Richardson, ki je kasneje pustil zelo globok pečat tako na reprezentančni kot klubski ravni.

Sledilo je vzpenjanje kot po stopničkah – leta 1993 so Francozi na SP na Švedskem postali srebrni, leta 1995 na Islandiji pa so jim nadeli zlate medalje. Seveda pa moštvo ni bilo nepremagljivo in je doživelo razočaranje na OI v Atlanti s četrtim mestom – tedaj je bila v malem finalu boljša Španija. Kasneje so se modri z velikih tekmovanj še štirikrat vrnili z zlato medaljo ter štirikrat z bronasto. Torej če seštejemo: od začetka 90. let dalje so francoski rokometni reprezentanti osvojili kar 11 medalj na velikih tekmovanjih, od tega šest zlatih.

Foto: Žurnal24

 Nazadnje so galski petelini najglasneje zakikirikali lani na SP na Hrvaškem, kjer jim je v finalu uspelo pokoriti domačo reprezentanco. Njihov zaščitni znak je bila (in je še vedno) granitna obramba, ki jo nadgrajujejo s številnimi protinapadi. Čeprav je kar nekaj igralcev (Didier Dinart, Jerome Fernandez, Joel Abati, Thierry Omeyer … ) zakorakalo v četrto desetletje svojega življenja, se jim to ni poznalo pretirano. Še več – svoje izkušnje so bogato unovčili. Ob tem pa imeli v svojih vrstah še rokometnega genija Nikolo Karabatića.

Francija na kratko

Selektor:
Claude Onesta

Največ nastopov: Jackson Richardson - 417

Največ golov: Jackson Richardson - 755

Če je Karabatić zaznamoval zadnje uspehe francoske reprezentance, pa je bil francoski zaščitni znak v 90. letih še en srednji zunanji, že omenjeni temnopolti Jackson Richardson. S 417 nastopi in 775 goli za reprezentanco je rekorder v obeh kategorijah. Izoblikoval je svojstven slog, izjemno lahkotno in domiselno igro z veliko improvizacije. Njegovo področje je bila tudi obramba 5-1. Klubski vrhunec kariere je doživel v Španiji, kjer je igral za Portland San Antonio, s katerim je leta 2001 osvojil Ligo prvakov in špansko prvenstvo leto kasneje. S Francijo je osvojil šest medalj – dva naslova svetovnega prvaka. Ne dvomite, njegovi nasledniki so v najožjem krogu kandidatov za žlahtne kovine.

Seznam:
Luc Abalo, William Accambray, Xavier Barachet, Sebastien Bosquet, Gregoire Detrez, Didier Dinart, Cyril Dumolin, Jerome Fernandez, Bertrand Gille, Guillaume Gille, Michael Guigou, Guillaume Joli, Franck Junillon, Nikola Karabatić, Daouda Karabue, Oliver Marroux, Daniel Narcisse, Thierry Omeyer, Sebastien Ostertag, Cedric Sorhaindo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.