V 12 letih na cestah umrlo 6.680 ljudi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Danes zaznamujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Od leta 1991 je na slovenskih cestah umrlo 6.680 ljudi, več kot 300 tisoč se jih je poškodovalo.
Oglej si celoten članek

Zavod Varna pot je ta teden v povezavi z vladnimi in nevladnimi organizacijami po vsej Sloveniji pripravil različne vsebine, s katerimi so zaznamovali svetovni dan spomina na žrtve. Slogan letošnjih dogodkov je Zdaj je čas, da se začnemo učiti iz preteklosti, zavod pa je pripravil tudi akcijski program Desetletje za večjo prometno varnost do leta 2020.

Svetovni dan spomina so letos počastili v 24 občin po Sloveniji – od Ljubljane, Gornjega Grada, Postojne, Maribora, Velenja, Celja do Metlike, Mislinje, Radeč, Laškega, Dobrovnika in Kočevja.

Na zavodu navajajo, da je ta svetovni dan pomemben, ker predstavlja spodbudo in poziv državi za izvajanje nacionalnih programov, povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive.

"Je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, svojci, znanci," so zapisali v zavodu.

"Žrtev je v resnici veliko več"

Od leta 1991 je po podatkih zavoda na slovenskih cestah umrlo 6.680 ljudi, več kot 300 tisoč se jih je poškodovalo. "Število umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah je le poskus metodološkega prikaza pokazateljev. Žrtev je v resnici veliko več. Z aktivnostmi, kot je svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, smo v Sloveniji in po svetu nemim številkam dali imena in priimke," so zapisali v zavodu.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 141 ljudi, kar sta dva odstotka več kot leta 2010, za šest odstotkov pa je naraslo tudi število poškodovanih. Letos je umrlo že 120 ljudi, zadnjo žrtev so slovenske ceste zahtevale danes ponoči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:18 18. November 2012.

    mi Slovenci še vojne ne potrebujemo ...se pobijamo kar sami

  • 12:39 18. November 2012.

    Upam, da nam bo uspelo spraviti v življenje več etike in zamenjati sedanje "prometne strokovnjake", ki se bi po principu …

  • 09:28 18. November 2012.

    V 12 (dvanajst) - ih letih????? ...od let 1991 ?????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.