"Označevali so naju za doping par"

Foto: Bundeskriminalamt
Foto: Bundeskriminalamt
Mihael Karner je za Reporter povedal, da je medijska gonja zelo prizadela njegovo družino. Spregovoril je tudi o poslih glede pranja denarja.
Oglej si celoten članek

Mihael Karner je še vedno v priporu v Celovcu zaradi suma spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov. Njegovo ženo Alenko so pred tednom dni izpustili iz zapora.

Karner je za Reporter povedal, da ne ve, zakaj so ju sploh prijeli, saj da je avstrijsko sodišče "podleglo neutemeljenim očitkom". "Ameriški dosje vsebuje nekaj trhlih dokazov med letoma 2000 in 2008 (po tem letu ne več), v tem obdobju pa tako po avstrijski kot slovenski zakonodaji priporni razlog ni obstajal. Američani naju poskušajo kaznovati za nekaj, kar je bilo takrat pri nas in v Avstriji povsem dovoljeno. Avstrijsko sodišče pri tem ne vidi ničesar spornega. Sprašujem se, zakaj?"

Poudaril je, da so ga za iste očitke obravnavali leta 2006 v Avstriji, a so ga oprostili, po letu 2008 pa je po avstrijskem zakonu za očitana dejanja možno dobiti največ tri leta zapora, v ZDA pa jima grozi kar 40-letna zaporna kazen.

Hčeri imata psihične težave

Medijska gonja naj bi zelo prizadela celo družino. Hčerki naj bi imeli psihične travme zaradi pristnosti pri njuni aretaciji, izgubili so člana družine, z ženo pa so ju označevali za "doping par", za "kralja" ali "barona dopinga". Po njegovem mnenju je to posledica napačnega razumevanja tega, kaj doping sploh je.

Mnogi namreč mešajo hormone z dopingom. "Zaradi nevednosti ljudje vse te substance mečejo v isti koš in jih povezujejo z dopingom v športu. Kaj pa drugo? HIV pozitivni bolniki ali pa tisti z rakavimi obolenji testisov, ki jim telo ne proizvaja dovolj testosterona, ali pa ljudje, ki morajo imeti večje fizične sposobnosti (policisti, vojaki, pazniki), ali pa tisti z zmanjšanim libidom? Če imajo mene za prodajalca dopinga, potem je Pliva proizvajalec dopinga," je za Reporter dejal Karner.

Želel zgraditi tovarno

Karner je zanikal tudi očitke o pranju denarja, glede nepremičninskega projekta v Ljubljani, stanovanjskega kompleksa Urbana oaza, pa pojasnjuje, da je pred leti (med 2002 in 2004) kupil polovico zemljišč, kjer je želel postaviti tovarno generičnih zdravil. Službo naj bi dobilo 200 ljudi. Naložba se ni izšla, povezave z Jankovićem in njegovima sinovoma pa ostro zavrača. Z njim se je trikrat srečal, z mestnimi svetniki SDS pa se je v zvezi s tem sestal tudi pokojni Slivnik. Ljubljanski mestni svet je namreč namembnost zemljišč spremenil in na območju dovolil stanovanjsko gradnjo, je razložil za Reporter.

Še ne vesta, če gresta v ZDA

Ali ju bodo izročili ZDA ali ne, bo znano šele po odločitvi avstrijskega pravosodnega ministrstva, seveda, če sodišče njuni pritožbi ne bo ugodilo.

Zakonca Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek spleta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev anaboličnih steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 17:28 28. Marec 2012.

    se strinjam, ne vem zakaj bi morala EU izročiti v ZDA, naša država bi se lahko bolj vključila ter pomagala …

  • dd
    11:26 27. Marec 2012.

    Kjer je vpleten Janković je že kaj ilegalno. Prej ali slej bo tudi on zaprt.

  • 23:26 26. Marec 2012.

    Kje so bila prepovedane, v EU?<br />Ce so nekje v neki drzavi prepovedane, je vsam sam odgovoren predno jih naroci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.