Slovenija
3825 ogledov

V torek slaba novica za voznike in voznice

Bencinska črpalka bencin točenje goriva Profimedia
Projekcije kažejo, da se bo gorivo na bencinskih črpalkah v torek podražilo. Upajmo, da ne za toliko, kolikor je v zadnjem času narasla surovina.

Na Mojih financah so na podlagi gibanja cen goriva na mediteranskih trgih izračunali, da se bosta bencin in dizelsko gorivo v torek na črpalkah izven avtocestnega omrežja najverjetneje podražila. 

K temu botruje podatek, da se je 159-litrski sod nafte brent od septembra, ko je dosegel najnižjo vrednost po izbruhu ukrajinske vojne pred dvema letoma in pol, podražil za skoraj 15 odstotkov in je sedaj vreden okoli 78 evrov. 

Vlada lahko zmanjša ali izniči podražitev goriv

Moje finance zato ob izteku 14-dnevnega obdobja reguliranih cen pričakujejo popravek navzgor, razen če bo vmes posegla vlada in znižala trošarine na gorivo. Kot dodajajo novinarski kolegi, je natančen izračun cen goriva glede na trenutne vrednosti nafte sicer postal zapleten zaradi številnih popravkov vladne formule. Vsekakor pa se bo približala vrednosti 1,5 evra za liter.

Modelske cene goriva se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Pri izračunu najvišjih dovoljenih maloprodajnih cen obeh goriv je vključen tudi dodatek za biokomponento, ki se izračunava za vsako gorivo posebej.

Precej pod vrhuncem iz leta 2022

Trenutno liter 95-oktanskega bencina stane 1,457 evra, liter dizla pa 1,485 evra.

Cene goriva so bile v zadnjih letih sicer najvišje avgusta 2022, ko je bilo treba za liter dizla plačati okoli 1,85 evra, za liter bencina pa nekaj pod 1,8 evra. 

Komentarjev 3
  • Boris 22:02 05.oktober 2024.

    Zanimivo, kako se mnenja, prepričanja in obnašanja obračajo za cente pri 148 centih. Pri 5 centih je to tam 3% in ljudje bi sekali ali pa poviševali vlade. Kruha in iger !

  • Ender3 21:29 05.oktober 2024.

    Nikoli tako slabe, da se folk ne bi brezskrbno vozil..S cenami si nihče več ukvarja. subvencij država ne poklanja kot to počne sosednji Plenković. Inflacija pa se kao umirja. No, saj bodo kmalu nove volitve potem, se bo cedilo med ...prikaži več in mleko. Za povrh pa še kakšna vojna pa, še tega ne bomo več potrebovali..

  • sam1 19:45 05.oktober 2024.

    Ko se je kar nekajkrat cena na sredozemskem trgu znižala,se je naša vlada delala slepe in gluhe-upajmo,da se bo tako obnašala tudi tokrat.....