NEK namesto s polno močjo na ničli

Foto: Nataša Černič Cvetanovski
Foto: Nataša Černič Cvetanovski
Po napovedih naj bi Nuklearna elektrarna Krško (NEK) po napornem remontu dosegla polno moč obratovanja, a se je ponoči namesto tega samodejno ustavila. Kriv je nov merilni sistem.
Oglej si celoten članek

Letošnji remont si bodo v NEK očitno še dolgo zapomnili. Najprej so jih presenetile poškodbe na gorivnih palicah, ki so terjale precej dodatnega dela in štiri dodatne milijone evrov. Vseeno so odgovorni pred dnevi zagotovili, da je vse nared za normalen naslednji 18-mesečni gorivni ciklus.

A se je zapletlo že takoj na njegovem začetku. V torek so NEK ponovno priključili v omrežje, danes pa naj bi dosegla polno moč obratovanja. A ponoči ob 4.51 uri se je reaktor samodejno zaustavil. Na Upravi RS za jedrsko varnost so sporočili, da so vsi tehnološki varnostni sistemi pravilno delovali in da je osebje elektrarne ustrezno ukrepalo. Po dosedanjih podatkih ni bilo nobenih vplivov na okolje. 

"Naš cilj je bil, da danes stabiliziramo elektrarno na 100 odstotkov. Ponoči smo dosegli raven 90 odstotkov, vsi parametri so bili absolutno normalni, znotraj pričakovanj in brez odstopanj," je zatrdil direktor NEK Stane Rožman. "Nekaj pred peto uro je prišlo do samodejne zaustavitve elektrarne, ki jo je povzročila aktivacija ene od reaktorskih zaščit. Elektrarna je v pripravljenosti, da se vrne nazaj, nobenih odstopanj ne beležimo, trenutno poteka diagnostika. Skupaj delata naša ekipa Neka in ekipa Westinghousa, ki je dobavitelj tega novega sistema merilnega sistema primarnega hladila. Vir te motnje je znotraj novega sistema za merjenje temperature reaktorskega hladila, ki ima tudi zaščitno funkcijo proženja reaktorske zaščite. Vemo, kje je vir te motnje, ne vemo pa, kaj ga je sprožilo."

"Elektrarna je v fazi vroče zaustavitve, vsi parametri so normalni, lahko bi jo zagnali že ta hip, vendar moramo najprej pojasniti vzroke, tako kot vedno ob motnjah. Naš zagon elektrarne in vračanje na polno moč po tokratnem remontu je bil izjemno čist in gladek, brez zapletov in to ni običajna praksa. So pa pri uvajanju kompleksnih novih sistemov pričakovane določene drobne nejasnosti v smislu nastavitev, v smislu brezhibnosti novega sistema, ki gre v funkcijo prvič. Bili smo pozorni, a kljub temu se je neka motnja prikradla v sistem."

Rožman pričakuje vnovično priključitev v omrežje na začetku novega tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:19 23. November 2013.

    kaj je smoterno to popravljati ,če imajo samo eni obrazi korist od tega?? Raje pustite naj se počasi lepo vse …

  • 15:08 23. November 2013.

    A se bo elektrika spet podražila?

  • 11:58 23. November 2013.

    Vidiš, jaz verjamem nevladini organizaciji, češ, po 30 letih deluje kot nova. Enako bi rekel, moja baba je stara 50 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.