MOL nima za štorkljo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Darilo ob rojstvu. Vrhnika po novem podarja 150 evrov. Domžale ne dajo nič, Ljubljana le socialno najšibkejšim.
Oglej si celoten članek

Devet od 15 vprašanih občin ob rojstvu otroka podari denarno pomoč. Največ, skoraj 400 evrov, dobijo starši v Borovnici, najmanj ali nič v Ljubljani, Trzinu in Domžalah.

Kljub temu v Mestni občini Ljubljana (MOL) ne načrtujejo, da bi odlok o denarni pomoči spremenili. Če bi za vsakega novorojenca namenili sto evrov, bi jih to stalo slabih 300 tisoč evrov na leto, pravijo na oddelku za zdravje in socialno varstvo. Na MOL zato denarno pomoč zagotovijo le socialno najšibkejšim občanom.

Najrevnejšim 380 evrov
"Na ta način je višina pomoči lahko nekoliko višja, kot če bi jo namenili vsem ne glede na socialni položaj," pojasnjujejo na občini. Lani je pomoč v višini 380 evrov prejelo 82 otrok, za kar so namenili 31 tisoč evrov. Starši morajo za pomoč zaprositi pristojni center za socialno delo, ki odloči, ali so do nje upravičeni.     

Podoben sistem imajo v Trzinu, kjer prav tako podeljujejo enkratno denarno socialno pomoč, in sicer v višini dobrih 200 evrov. Lani so jih podelili 40 in za to porabili 8.346 evrov. Trzinska občina sicer vsem staršem podari enoletno naročnino na revijo Mama ali Moj malček ali eno od knjig o otrocih, kar jo je lani stalo 800 evrov.

Še manj radodarni so v Občini Domžale, kjer ne dajejo daril ob rojstvu otroka. "Sto evrov na otroka bi pomenilo med 40 in 45 tisoč evri stroškov na leto, občina pa za druge nadstandardne namene na področju sociale že zdaj namenja bistveno večja sredstva," pravijo na občini, za katere nadstandarde gre, pa ne povedo.

Stroški okoli 30 tisočakov
Na Vrhniki so se letos pridružili občinam, ki ob rojstvu otroka namenijo denarno pomoč, stroške pa so ocenili na 30 tisoč evrov na leto. V Borovnici so na primer lani za darila dali skoraj 23 tisoč evrov, v Ivančni Gorici 55 tisočakov, v Grosuplju slabih 37 tisoč, v proračunu Občine Logatec pa so letos rezervirali 20 tisoč evrov.

V vseh občinah je postopek za pridobitev pomoči podoben, saj morajo starši izpolniti obrazec, priložiti potrebne dokumente in vlogo po navadi oddati v šestih mesecih po rojstvu, le v Logatcu so izpostavili, da je treba to narediti najpozneje tri mesece po rojstvu otroka.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.