Kako plačati čim manj

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Dohodnina. Pri nekaterih se najbolj izplača delitev otrok 9:3 za višjo plačo.
Oglej si celoten članek

Za odločitev, kdo od staršev bo otroke prijavil kot vzdrževane družinske člane (VDČ), bo po novem pet dni časa več.

Razlog je preprost. Delodajalci morajo delavcem podatke o dohodkih, plačanih prispevkih in akontaciji dohodnine vročiti do 31. januarja. Stari rok za prijavo VDČ je bil na isti dan. Če je torej delodajalec čakal na zadnji dan, zavezanci niso imeli časa izračunati, kaj se bolj splača.

Podarjenih 79 evrov

Ne pozabite na obresti in dobiček
Obresti. Napoved dohodnine mora oddati vsak, ki je pri bankah in hranilnicah v Sloveniji ali drugih državah EU lani dobil več kot tisoč evrov obresti na depozite.
Dobički. Napoved mora vložiti vsak, ki je lani prodal delnice, delež v podjetju ali točke vzajemnih skladov.
IFI. Kdor je lani prodal izvedeni finančni instrument, pridobljen 15. junija 2008 ali pozneje, mora vložiti napoved.
Rok za vložitev napovedi je 1. marec.

Načeloma velja, da se najbolj splača, da otroke prijavi tisti z višjo plačo. To potrdi tudi izračun za primer staršev z 18 tisoč in 9.600 evrov bruto dohodkov na leto ter z enim otrokom. Če otroka za celo leto prijavi starš z višjo plačo, plačata skupaj 3.495,9 evra dohodnine. Če bi jih prijavil starš z nižjo plačo, pa bi plačala 266 evrov več.

Presenetljiv izid kaže izračun za starša z 19.500 in 18.500 evri prihodkov na leto. Če za celo leto otroka prijavi tisti z višjo plačo, skupaj plačata 6.462 evrov dohodnine. Če pa otroka za tri mesece prijavi tisti z nižjo plačo, prihranita dodatnih 78,8 evra. Razlog: če si olajšavo razdelita, lahko oba z olajšavo prideta v nižji razred.

Staršem, ki bodo uveljavljali olajšavo tako kot med letom, vloge ni treba oddati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.