Javni sektor bo bolelo!

Foto: Žurnal24 Križanič se Isajloviču ne namerava odreči. (Foto: Nik Rovan)
Franc Križanič. Nepremičninskega davka leta 2011 morda še ne bo! Izhodna strategija je varčevanje.
Oglej si celoten članek

Minister za finance Franc Križanič je prvič omenil, da davka na nepremičnine prihodnje leto morda le še ne bo. Preprečijo ga lahko sindikati ali poslanci. “Naslednje leto ga morda lahko pričakujemo ali pa tudi ne, odvisno, kaj se bodo odločili socialni partnerji in tudi parlament,” je napovedal Križanič. Povedal je, da bodo občine lahko znotraj omejitev same določale višino davka.

Če bo rast, je izhodna strategija uresničljiva. Če bo stagnacija, bo pa problem.
 

O trošarinah je dejal, da bodo šle bolj verjetno dol kot gor. “Trošarinska politika se prilagaja gibanju cen na borzi. Pričakujem, da bodo te rasle, in trošarine se bodo takrat znižale,” je pojasnil Križanič. Izjema so cigarete, kjer se bodo trošarine zvišale za deset centov na škatlico.

Izhod je boleče varčevanje
Temelj tako imenovane izhodne strategije, s katero bomo primanjkljaj spravili v mejo dovoljenega, je varčevanje, pravi Križanič. Spomnimo, vsako leto je treba najti 600 milijonov evrov, višjih davkov pa, kot zagotavljajo pristojni, ne bo.

Foto: Žurnal24

 

“Brez dvoma bo uvedeno fiskalno pravilo, ki bo omejilo zgornjo porabo in bo zelo boleče za javni sektor v celoti. Vsaj nekaj časa, dokler se prilivi ne izboljšajo toliko, da bo določene postavke zopet mogoče dvigniti,” je še napovedal Križanič.

Lani smo iz proračuna EU počrpali 156 milijonov evrov več, kot smo vplačali. To je prvič po letu 2006, ko je bila razlika 60 milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.