Glede Karavank se še niso dogovorili

Foto: Sašo Bizjak, OZS
Foto: Sašo Bizjak, OZS
Premier Borut Pahor in avstrijski kancler Werner Faymann danes v Celovcu nista prišla do rešitve glede prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke. Klobasa upa na rešitev do srede ali četrtka.
Oglej si celoten članek

Premier Borut Pahor in avstrijski kancler Werner Faymann danes v Celovcu nista prišla do rešitve glede prepovedi prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke. Bodo pa zato po besedah Pahorja njuni sodelavci v prihodnjih dneh poskušali poiskati odgovore na to vprašanje.

"Najini sodelavci bodo v prihodnjih dneh zagotovo poskušali poiskati zelo praktične odgovore na vprašanje, kako zavarovati promet in ljudi v predoru, ne da bi pri tem kršili standarde, ki jih morata obe državi spoštovati," je še obljubil Pahor.

Kot je povedal Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, naj bi mu minister za promet Patrick Vlačič v telefonskem pogovoru povedal, da avstrijski kancler "ni bil nenaklonjen reševanju problema". Zavzel pa naj bi se za to, da bi težavo rešili že v sredo ali v četrtek. "Bil je izrecno naklonjen temu, da se dogovorimo, da bodo skupine čim prej našle izhod. Vendar je to zame izhod v sili," pravi Klobasa.

"Moja diplomacija in diplomacija članov sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je bila dovolj jasna: 'Slovenske avtomobile spustite, sicer zapremo predor', in slovenske avtomobile so do zdaj spuščali. Ampak zakon se mora spremeniti. Najti moramo rešitev. Pahor bo šel, Vlačič bo šel, problemi bodo ostali."

Kritičen do premierja

Klobasa je bil zelo kritičen do predsednika vlade. "Če prometni minister Patrick Vlačič tega ni mogel rešiti s svojo avstrijsko kolegico, ki je bila trmasta in je po ministrovih besedah praktično kršila mednarodno pogodbo, potem bi to moral danes rešiti premier Pahor."

Ne glede na vse Klobasa pravi, da bo v redu, če bo rešitev res sprejeta v naslednjih dneh. Izrazil je tudi upanje, da slovenska vlada za razreševanje zapleta v Avstrijo ne bo pošiljala ekip ljudi, ki ne znajo nemškega jezika, saj bo v tem primeru izid "skrpucalo".

Zapore za zdaj ne bo

Zapore karavanškega predora avtoprevozniki za zdaj ne načrtujejo, saj problem še vedno prepuščajo diplomaciji, je poudaril Klobasa. Če pa ta svojega dela ne bo opravila in torej avtoprevoznikov ne bo zaščitila, bodo vladi izstavili račun za škodo, ki jim jo povzroča prepoved vožnje skozi karavanški predor, je sklenil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:48 17. Avgust 2011.

    Nevem če je čisto tako, kot pravi minister Vlačič, da je avstrijska kolegica trmasta. Kolikor vem se v Avstriji držijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.