Začenja se serija podražitev, položnice za elektriko višje tudi za tretjino in več

Foto: Anže Petkovšek slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Foto: Boštjan Tacol <slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Foto: Profimedia elektrika
Na višino položnice za elektriko bo najprej vplivala omrežnina, potem pa sproščene cene električne energije in ponovno plačevanje prispevka za STPE in OVE.
Oglej si celoten članek

V naslednjih mesecih bodo v gospodinjstva začeli prihajati višji računi za elektriko. Prve podražitve lahko pričakujemo za novembrsko porabo, kar bomo občutili na položnicah, ki jih bomo dobili decembra. Drug dvig končnega zneska pa bo prišel za januarsko porabo električne energije oziroma s položnicami, ki jih bodo gospodinjstva dobila v začetku februarja.

Od oktobra nov obračun omrežnine

Pri obračunu električne energije in nekaterih dajatev nas namreč že od oktobra naprej čakajo precejšnje spremembe. Najprej se bo 1. oktobra začel uporabljati nov obračun za omrežnino. Ker oktobra po novem velja nizka sezona, v kateri so tarife za omrežnino precej nižje kot v visoki sezoni, bodo računi za elektriko (ob enaki porabi, seveda) celo nekoliko nižji, kot če bi oktobra omrežnino obračunali po starem. Zadnji obračun zdaj veljavnih pravil bo torej le še v tem mesecu.

Od 1. novembra in vse do konca februarja, ko velja višja sezona,  pa bodo po novem tarife za omrežnino precej višje, zato bodo višje tudi položnice. Koliko bodo višje v povprečju, se ne da več izračunati. V vsakem gospodinjstvu bo namreč znesek omrežnine drugačen, saj bo odvisen od dogovorjenih moči. Če za zadaj še velja, da večini gospodinjstev omrežnino za moč obračunajo za 7 ali 10 kW obračunske moči, bodo te moči v prihodnje zelo različne. Primerjava končnih zneskov na položnicah v prihodnje ne bo več tako preprosta, kot je bila do zdaj.

Foto: Boštjan Tacol <slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH,

Od 2025 elektrika po tržnih cenah

Konec leta tudi neha veljati uredba o zamejenih cenah električne energije, na podlagi katere gospodinjstev že od novembra lani 90 odstotkov prevzete elektrike plačujemo po omejeni ceni, 10 odstotkov pa po tržni. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so za Večer povedali, da "razmere na trgu in kratkoročne ocene ne nakazujejo, da bi bilo treba cene elektrike in zemeljskega plina regulirati."  Od 1. januarja 2025 bomo zato elektriko plačevali po tržnih cenah. Te so bistveno višje od omejenih cen.

Nov tudi obračun prispevka za SPTE in OVE

Konec leta se izteče še en ukrep vlade, ki velja od novembra lani, in sicer oprostitev plačila prispevka za SPTE in OVE. Tudi ta prispevek naj bi po novem letu ponovno plačevali. Kolikšen bo, še ni znano, po zagotovilih ministrstva naj bi bil primerljiv s prispevkom, ki smo ga plačevali pred novembrom lani.

Bo pa omenjeni prispevek po novem obračunan drugače. Zdaj se plačuje glede na priključno moč, po novem bo v času višje sezone obračunan glede na dogovorjeno moč v časovnem bloku 1, v času nižje sezone pa glede na dogovorjeno moč v časovnem bloku 2.

Januarja 2025 za več kot 30 odstotkov višje cene

Kolikšne podražitve nas čakajo v prihodnjih mesecih lahko zaradi spremenjenega načina obračuna lahko izračunamo le na konkretnih primerih. Za primerjavo smo vzeli porabo električne energije lani novembra in letos januarja, izračune pa lahko naredimo zgolj na podlagi konkretnih podatkov o dogovorjenih močeh v posameznem gospodinjstvu in razporeditvi porabe po časovnih blokih, ki jih dobimo na portalu Moj elektro. Splošnih primerjav torej ni več možno narediti.

Gospodinjstvo 1 je lani novembra porabilo 439 kWh električne energije in za to plačalo 81 evrov. Letos novembra bo ob enaki porabi plačalo 95 evrov, kar je dobrih 17 odstotkov več. Gospodinjstvo 2, ki je lani novembra porabilo 793 kWh električne energije, je za to plačalo 144 evrov, letos bo plačalo 153 evrov ali dobrih šest odstotkov več.

Računi bodo višji zgolj na račun spremenjenega načina obračuna omrežnine. Kot kažeta primera, pa bodo podražitve različne. Odvisne bodo od dogovorjene moči predvsem v časovnem bloku 1, pa tudi od tega, kdaj znotraj dneva porabljamo elektriko.

Foto: Profimedia elektrika

Januarja 2025 bodo zneski še višji

S 1. januarjem bodo dobavitelji vso elektriko obračunali po tržnih cenah, zato bodo računi še višji. Letos januarja je gospodinjstvo 1 za porabo 439 kWh plačalo 85 evrov (veljala je že uredba 90 : 10). Strošek za elektriko januarja prihodnje leto pa bo ob enaki porabi 114 evrov, kar je 34 odstotkov več. Januarski račun gospodinjstva 2 je bil letos januarja 151 evrov, prihodnje leto pa bo 202 evra ali skoraj 34 odstotkov več. 

K navedenim zneskom pa bo januarja treba prišteti še prispevek SPTE in OVE, tarifa katerega pa še ni znana.

O cenah elektrike januarja dobavitelji molčijo

Ob vsem navedenem se postavlja tudi vprašanje, ali bodo tržne cene prihodnje leto enake tem, ki veljajo zdaj za 10 odstotkov mesečne porabe. Odgovor na to vprašanje bomo dobili šele konec novembra ali v začetku decembra, saj dobavitelji spremembe cen običajno objavijo tik pred zdajci, to je približno 30 dni pred uveljavitvijo novega cenika. Pred tem pa o spremembah cen lahko dobimo le zelo splošne odgovore o tem, da spremljajo razmere na trgu, da so električno energijo zakupili že pred časom in da vedno poskušajo svojim odjemalcem ponuditi kar se da konkurenčno ceno.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 21:59 20. September 2024.

    Kaj podražitve, glavno, da smo zdravi.

  • 17:28 20. September 2024.

    Upam, da se 400 T uporabnih idiotov strezni in voli desnico, ker tale ptič si samo prireja zakonodajo, da si …

  • 17:26 20. September 2024.

    Najbolj jamrajo ravno tisti, ki se jim ne splača imet sončne elektrarne, ki se jim ne splača imeti el. avta, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.