To so učinkovite rešitve proti boleznim, ki zdaj grozijo domačim pridelkom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Glivične bolezni in plesni, ki zelenjadnicam grozijo poleti, lahko preprečujemo in tudi zdravimo z domačimi pripravki iz rastlin, ki jih imamo na vrtu. Predstavljamo nekaj najbolj učinkovitih in njihovo pripravo.
Oglej si celoten članek

Za vrtičkarje ni hujšega kot napad različnih bolezni, ki lahko ogrozijo pridelek in izničijo ves trud, ki ga namenjajo vzgoji rastlin na zelenjavnem vrtu. Poleti rastline ogrožajo različne plesni, bakterije in tudi virusi. Škodo na vrtu pa lahko povzročajo tudi visoke temperature in njihovo nihanje ter obilica vlage. 

Zato je dobro, da je vsak vrtičkar oborožen s pripravki, ki krepijo odpornost rastlin in delujejo preventivno, ter pripravki, s katerimi lahko vsaj omejimo škodo. Na trgovskih policah je takšnih pripravkov zelo veliko, skorajda za vsako zelenjadnico posebej. A tokrat se bomo osredotočili na domače pripravke, ki jih naredimo sami. Ti niso nič manj učinkoviti, zagotovo pa so cenejši. 

Odpornost rastlin

Foto: arhiv kgzs žametna pegavost Tako kot sicer, tudi na zelenjavnem vrtu velja, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Veliko za preprečevanje nastanka bolezni naredimo, če smo sadili krepke in zdrave sadike, upoštevali zadostno razdaljo med njimi, kolobar, pravilno gnojili in upoštevali dobre sosede in posadili mešane posevke. 

A kljub temu ni zagotovila, da zelenjadnic ne bo napadla katera od nadlog. Poleti so občutljivi predvsem paradižniki, ki so ponos vsakega vrtičkarja, in tudi druge plodovke. Bolezni pa se lahko razširijo tudi na drugih posevkih. Zato je pomembno, da na zelenjavnem vrtu rastejo čim bolj odporne rastline. 

Odpornost rastlin proti glivičnim boleznim in plesnim povečamo s pripravki iz kopriv, njivske preslice, bezga, čebule, česna, drobnjaka, kamilice, žajblja, rmana. Uporabimo lahko tudi mešanice, ki vsebujejo sodo bikarbono, mleko, milnico. 

Foto: Profimedia jagode bela pegavost Od čaja do prevrelke

Pripravimo jih lahko kot čaj, hladne izvlečke, brozge, prevrelke. Najmočnejša med njimi je prevrelka, najšibkejši pa čaj. Močnejše pripravke uporabljamo, ko so rastline šibke oziroma takoj, ko opazimo, da jih je napadla bolezen. 

Če želimo le okrepiti njihovo odpornost, jih s pripravki zalivamo ali škropimo na 14 dni, če pa je bolezen že prisotna, a še ne zelo razširjena, pa jih nekaj časa uporabljamo na tri do pet dni.

Čaj skuhamo tako, kot bi ga kuhali zase. Izbrane rastline prelijemo z vrelo vodo, pustimo nekaj časa stati, nato precedimo in uporabimo. 

Za hladni izvleček rastline narežemo in prelijemo z 10 litri hladne vode. Pustimo stati vsaj 24 ur, nato pa precedimo in uporabimo. 
Brozgo naredimo tako, da sveže dele rastlin namakamo v vodi 24 ur, nato pol ure prekuhavamo na počasnem ognju, ohladimo in precedimo.

Foto: Profimedia okroglasta listna plesen Za prevrelko zelišča prelijemo z vodo, vedro ali posodo pokrijemo in postavimo na toplo. Tako naj stoji, dokler se tekočina ne neha peniti, rastline pa potonejo na dno. Vsak dan je treba pripravek premešati. Potem precedimo in shranimo v temnih steklenicah. Pred uporabo pa pripravek razredčimo. 

Koliko rastlinskih delov bomo uporabili za posamezni pripravek, je odvisno od zelišča in vrste pripravka. V nadaljevanju je nekaj najbolj pogostih pripravkov, ki jih uporabimo za povečanje odpornosti rastlin in za njihovo zdravljenje, če jih je bolezen že napadla. 

Kopriva in njivska preslica

Za koprivni mrzli izvleček naberemo en kilogram kopriv, ki jih narežemo in damo v vedro. Vanj nalijemo 10 litrov vode in pustimo stati 24 ur. Potem ga precedimo in uporabimo za zalivanje ali pa škropimo po listih, ne da bi ga redčili. 

Foto: K. Kl. Plesen paradižnika

Enake količine uporabimo tudi, če bomo iz kopriv naredili prevrelko, ki jo pred uporabo redčimo z vodo v razmerju ena proti pet. Uporabimo jo za zalivanje. 

Na enak način pripravimo tudi hladni izvleček in prevrelko iz njivske preslice, le da namesto enega kilograma uporabimo 1,5 kilograma svežih delov rastlin. Oba pripravka pa pred uporabo redčimo z vodo v razmerju ena proti tri. 

Žajbelj in česen

Iz žajblja pripravimo brozgo ali čaj, ki ju oba uporabljamo nerazredčena tako, da škropimo liste. Brozgo naredimo iz pol kilograma svežega žajblja in petih litrov vode, čaj pa iz pesti zelišča in enega litra vode. 

Tudi iz česna naredimo brozgo ali čaj. Za brozgo uporabimo pol kilograma strokov in česnovih listov, ki jih namočimo v 10 litrih vode, ki jo potem redčimo z vodo v razmerju ena proti 10. Čaj pa skuhamo iz 70 gramov strokov in listov v enem litru vode. Uporabimo ga nerazredčenega, potem, ko je stal vsaj čez noč. 

Pri uporabi pripravkov iz žajblja je treba biti previden. Ne smemo jih uporabljati preveč in prepogosto, temveč le, ko je to nujno, torej, ko se je bolezen na rastlinah že pojavila. Poleg škodljivih organizmov namreč uničimo tudi zdrave. 

Mešanica s sodo bikarbono

Foto: Žurnal24 Če koprive nabirate sami, pazite, da nabirate tiste, ki rastejo na sončni strani

Zelo učinkovita je tudi mešanica, ki jo naredimo iz sode bikarbone in dodatkov. V štirih litrih mlačne vode raztopimo žlico sode, dodamo tri žlice rastlinskega olja in dve kapljici mila. S tem pripravkom škropimo paradižnik in druge rastline, ki jih je napadla pepelasta plesen. Deluje pa tudi preventivno, zato z njo rastline škropimo po vsakem dežju.  

Pred uporabo domačih pripravkov se je treba držati splošnega pravila, da pred škropljenjem obolelih rastlin najprej odrežemo vse prizadete liste. Ne odvržemo jih na tla ali kompost, temveč jih zažgemo. 


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.