Pojdi v rit!

Foto: Žurnal24 Pojdi v rit (da se bom počutila še bolje)!
Morda je družbeno nesprejemljivo, toda preklinjanje ima lahko tudi blagodejne vplive, saj ublaži fizično bolečino.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki z britanske Univerze Keele so dokazali, da izražanje kletvic lahko pomaga omiliti fizično bolečino. V poskusu je sodelovalo 64 prostovoljcev, ki so morali potopiti roko v ledeno mrzlo vodo in tako zdržati čim dlje časa, medtem pa so ponavljali številne kletvice po lastni izbiri. Nato so poskus ponovili, vendar ob ponavljanju nežaljivih besed. Izkazalo se je, da so ob preklinjanju z roko v ledeni vodi zdržali v povprečju 40 sekund dlje, prav tako pa so stopnjo bolečine ocenili nižje. Med poskusom so merili tudi srčni utrip, ki je bil ob preklinjanju hitrejši.

Dr. Richard Stephens, ki je vodil raziskavo, verjame, da lahko to pojasni, zakaj je preklinjanje tako običajno v jezikih po vsem svetu. Meni, da se je psovanje razvilo kot način povečanja stopnje agresivnosti in zmanjšanja občutka bolečine, da so lahko naši predniki pobegnili ali udarili nazaj, če so bili napadeni. ''Pri prostovoljcih, ki so psovali, smo ugotovili hitrejši srčni utrip, kar kaže na povečano stopnjo agresije. Povečana stopnja agresije pa zmanjšuje občutljivost na bolečino, zato bi lahko psovanje v takšnem primeru pomagalo ,'' meni Stephens.

Dejal je še, da so bili rezultati nasprotni od pričakovanih, saj večina psihologov meni, da je psovanje znak katastrofičnih pričakovanj. Razkril je tudi razloge, zaradi katerih se je lotil raziskave. ''Psovanje je čustvena oblika jezika in je skorajda univerzalen jezikovni fenomen. Ko je moja žena rojevala, je v nekem trenutku začutila potrebo po preklinjanju, pozneje pa se je zaradi tega še dolgo opravičevala. Babica mi je povedala, da je tega pri porodih vajena, kar me je pripeljalo do razmišljanja. Naša raziskava je odkrila enega od vzrokov, zakaj se je preklinjanje razvilo in zakaj še vedno obstaja,'' pravi Stephens.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.