Podočnik zmagovalec Liffa

Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival Foto: Žurnal24 Liffe, podelitev, nagrade, filmski festival
Zaključil se je 21. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Nagrado vodomec je prejel grški film Podočnik režiserja Yorgosa Lanthimosa.
Oglej si celoten članek
Fotografije s podelitve si lahko ogledate v galeriji.

Na sklepni prireditvi v Cankarjevem domu so nocoj razglasili letošnje dobitnike filmskih nagrad. Nagrada vodomec je pripadla grškemu filmu Podočnik režiserja Yorgosa Lanthimosa, razglasil pa jo je predstavnik mednarodne žirije Charlie Cockey. Filmu je po pojasnilu žirije uspelo ustvariti unikatno tesnobno vzdušje, pri tem pa ostaja vseskozi skrajno premišljen, režijsko in scenaristično dovršen ter sporočilen film, ki odpira prostor za številne debate.

Na letošnjem festivalu se je odvrtelo 117 filmov, od tega 21 kratkih. Prikazani so bili na 281 projekcijah, 257 v Ljubljani in 24 v Mariboru.

Žirija je pomembni omembi namenila mehiškemu filmu Na morje!, ki ga je zrežiral Pedro Gonzalez-Rubio, in filmu Potovanja vetra, koprodukciji Kolumbije, Nizozemske, Nemčije in Argentine v režiji Cira Guerre. Filma po prepričanju žirije poleg vsestranske odličnosti druži posebna duhovna, filozofska in poetična sorodnost.

Festival je obiskalo 46 filmskih ustvarjalcev, članov žirij in novinarjev. Prišli so iz Kanade, Nemčije, Srbije, Urugvaja, Slovenije, Južne Koreje, ZDA, Francije, Romunije, Finske, Filipinov, Palestine, Peruja, Belgije in Avstrije.

Zmagovalni film po izboru občinstva je Technotise: Edit in jaz, v režiji Alekse Gajića, ki je prejel nagrado zmaj. Nagrada Fipresci je pripadla filmu Neljubljena režiserke Samanthe Morton. Filmu nagrado žirija, v sestavi Michela Euvrarda, Matica Majcna in Melise Behlil, podeljuje zaradi sposobnosti izražanja empatije s podobami in še zlasti z zvokom ter preizpraševanja o konceptu doma.

Žirija za najboljši kratki film podeljuje nagrado filmu Vožnja s kolesom (režiserja Bernarda Attala), preprostemu in ganljivemu delu, ki se z globokimi temami ukvarja pretanjeno in iskreno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.