Tudi v Kranju aktivnosti proti podnebnim spremembam

Mestna občina Kranj se je ob predsedovanju Slovenije Sveta Evropske unije pridružila projektu Trio s sloganom: misli evropsko, deluj lokalno. Gre za mednarodni projekt, v katerem članice Evropske unije, mesta in šole sodelujejo skupaj v boju proti podnebnim spremembam kot podpora Nemčiji, Portugalski in Sloveniji ob predsedovanju Svetu EU.
Oglej si celoten članek

Za vključitev v projektne aktivnosti sta bili v vsaki od sodelujočih držav izbrani dve mesti in dve šoli, ki bodo predstavili ambiciozne podnebne ukrepe, izvedene na lokalni ravni, ter si med sabo izmenjali izkušnje in znanje. V Sloveniji projekt koordinirata Energetska agencija za Podravje iz Maribora in Lokalna energetska agencija Gorenjske iz Kranja. V projektu pa poleg Mestne občine Kranj sodelujejo še Ministrstvo za okolje in prostor, Mestna občina Maribor, III. gimnazija Maribor ter Osnovna šola Stražišče Kranj.

Vsi sodelujoči partnerji v projektu se zavedajo pomembnosti in nevarnosti podnebnih sprememb ter dejstva, da moramo v aktivnostih proti njim sodelovati vsi. Mesta so središča gospodarskih, kulturnih in družbenih dejavnosti in predstavljajo prostor, kjer lahko s primernim delovanjem dosežemo spremembe, ki vplivajo na širše okolje in veliko število ljudi. Zato bodo v pripravah na predsedovanje in v času predsedovanja EU sodelovali, razpravljali o aktivnostih za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter si hkrati izmenjevali izkušnje, razumeli interese in položaje drug drugega. S tem bodo omogočili hitrejši napredek, temelječ na skupnem razumevanju stanja in položaja ter izzivov in potenciala, ki ga nudi soočanje s podnebnimi spremembami.

V okviru projekta bo vzpostavljena platforma za lokalne, nacionalne in evropske odločevalce z namenom, da se bodo med sabo povezali in razpravljali o pomembnih elementih podnebnih ukrepov, razumeli interese drug drugega in se približali skupnemu razumevanju izzivov in potencialnih rešitev za brezogljično prihodnost.

Projekt je sofinanciran s strani Nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave, stavb in nuklearne varnosti ter evropske iniciative Europaische Klimashutzintiative – EUKI. Njen glavni cilj je spodbujanje podnebnega sodelovanja v Evropski uniji, da bi znižali emisije toplogrednih plinov.

Mestna občina Kranj vabi, k sodelovanju v raziskavi, s katero želi ugotoviti, kako ljudje, ki živijo, delajo ter hodijo v šole v partnerskih mestih, razmišljajo o lokalnih podnebnih ukrepih in njihovih vplivih. Anketa bo aktivna do 10. novembra in je dostopna na https://www.smartsurvey.co.uk/s/SurveyThree4Climate/.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.