Iz roda v rod

Foto: dr. Ana Beno Loški kruhek, dediščina, kulinarika Foto: Drago Holynski, Fototeka Gorenjskega muzeja Pastir, planine, paša, Gorenjska
Čebelarstvo, otepanje, izdelovanje malih kruhkov, piparstvo, pletnarstvo, Škofjeloški pasijon, narodno-zabavna glasba, spuščanje gregorčkov, ... vse to so ohranjene dejavnosti, prepoznavne na Gorenjskem, vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine.
Oglej si celoten članek

Podrobneje o tem, katera znanja in veščine, uprizoritve in šege so se ohranili na Gorenjskem in so tudi vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine (NKD), bo mogoče izvedeti na razstavi Iz roda v rod, ki jo bodo jutri, v četrtek, 20. aprila, ob 19. uri odprli v Gorenjskem muzeju v Mestni hiši na Glavnem trgu v Kranju.

Avtorica razstave dr. Ana Beno opozarja na izreden pomen nesnovnih elementov pri razumevanju in ohranjanju kulturne dediščine, pri čemer gre tudi za družbene odnose in različna področja duhovne ustvarjalnosti, ki se prenašajo iz roda v rod. S predstavljenimi vsebinami bo posameznike opomnila na neprekinjena znanja, ki so se ohranila na Gorenjskem in pestrost človeške ustvarjalnosti.

Foto: Drago Holynski, Fototeka Gorenjskega muzeja Pastir, planine, paša, Gorenjska

Trenutno je v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine vpisanih več kot 30 enot ozirom nosilcev NKD z Gorenjskega, pri tem pa Gorenjski muzej kot član delovne skupine Koordinatorja varstva NKD aktivno prispeva k vpisom NKD.

Ker so muzeji na splošno prepoznani kot institucije, ki se ukvarjajo pretežno s premično in materialno kulturno dediščino, želijo v Gorenjskem muzeju s tokratno razstavo, ki sovpada tudi s 70-letnico njegovega delovanja, osvetliti pomen muzeja pri ohranjanju in varovanju nesnovne kulturne dediščine na terenu.

Razstavo Iz roda v rod in tudi druge stalne razstave v kranjski Mestni hiši si bo mogoče ogledati v prihodnje od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ob ponedeljkih pa imajo zaprto.

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.