Avtomobili bodo sami klicali na pomoč

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Od leta 2015 bodo morali vsi novi avtomobili v Evropski uniji imeti vgrajen sistem eCall, ki bo omogočal samodejni klic v sili v primeru hudih nesreč.
Oglej si celoten članek

Od leta 2015 bodo morali vsi novi avtomobili v Evropski uniji imeti vgrajen sistem eCall, ki bo omogočal samodejni klic v sili v primeru hudih nesreč.

Evropska komisija je tako danes pozvala države članice Evropske unije, naj zagotovijo, da bodo operaterji mobilnih telefonskih omrežij posodobili svojo infrastrukturo in omogočili nemoten prenos klicev s sistema eCall do reševalnih služb.

Prepolovljen odzivni čas

Sistem eCall deluje tako, da reševalne službe nemudoma obvesti o nesreči, tudi če je voznik ali sopotnik nezavesten ali zaradi drugih razlogov nesposoben za klic v sili. eCall samodejno pokliče enotno evropsko številko za klic v sili 112 in reševalnim službam sporoči, kje se nahaja vozilo.

Pričakujejo, da se bo s pomočjo tega sistema odzivni čas v mestnih okoljih skrajšal za okoli 40 odstotkov, na podeželskih območjih pa celo za 50 odstotkov.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.