Svet
8 ogledov

Prevetril gospodarstvenike in finančnike

razno 07.05.13. tv spored, putin razno 07.05.13. tv spored, putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prevetril ekipo vodilnih gospodarskih in finančnih strokovnjakov.

V Kremlju želijo s tem po mnenju analitikov okrepiti nadzor nad iskanjem izhoda iz slabega gospodarskega položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanja glavna Putinova svetovalka za gospodarske zadeve Elvira Nabjulina je prevzela vodenje ruske centralne banke, kar so sicer napovedali že marca. Odhajajoči guverner Sergej Ignatjev gre v pokoj.

Minister za gospodarstvo Andrej Belusov bo na položaju nasledil Nabjulino, vodenje gospodarskega ministrstva pa prevzema namestnik guvernerja centralne banke Aleksej Uljukajev, je razvidno iz dekreta, ki ga je podpisal Putin, objavljen pa je na spletni strani Kremlja.

Belusov je v zadnjih mesecih veljal za glavnega vladnega podpornika krepitve državne intervencije v gospodarstvu, s pomočjo katere bi se država izkopala iz slabega gospodarskega položaja, ki bi se lahko po mnenju nekaterih analitikov prevesil celo v recesijo.

Nabjulina prav tako velja za tesno Putinovo zaupnico in ga verjetno ne bo ovirala, če si bo zaželel bolj ohlapne denarne politike, ki bi spodbudila gospodarsko aktivnost. Ignatjev se je znižanju ključne obrestne mere doslej precej upiral.

"To prevetritev bi lahko razumeli kot krepitev osi gospodarske moči okoli predsednika Putina," je ob tem dejal glavni ekonomist za Rusijo pri Renaissance Capital Ivan Čakarov. Ruska vlada za letos napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast, kar je za članico skupine hitro rastočih držav BRICS precej slab rezultat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.