Svet
34789 ogledov

Tako se proti pozebi borijo vinogradniki

ogenj pozeba Poljska
1/4
Facebook V plamene odet vinograd na Poljskem.
Nizke temperature so zajele velik del Evrope, tudi naše kraje.

Po daljšem obdobju skoraj poletnih temperatur se je nad Slovenijo spustila gmota hladnejšega zraka. Že v nedeljo je pozeba udarila v osrednjem delu države, pa tudi na nekaterih predelih severne Primorske okrog Tolmina in Bilj.

Ponedeljkovo jutro je prineslo temperature okrog ledišča v večini predelov Slovenije, ponekod se je živo srebro spustilo tudi pod ničlo. V Kočevju so namerili -3,3°C, v Celju -1,8 °C, pod lediščem je bilo ozračje tudi v Slovenj Gradcu, Mariboru in Novem mestu. V Ljubljani so zjutraj namerili 1,8 °C.

Ponedeljek se je za velik del države začel sončno, a bo čez dan oblačnost naraščala, proti večeru bo na zahodu države že začelo rahlo deževati.

V noči na torek se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Ob močnejših padavinah se lahko v notranjosti meja sneženja spusti vse do nižin. Torek bo oblačen in deževen, meja sneženja pa se bo počasi dvigala.

Od grozdja do vina

Možnost pozebe je torej precej velika. Tako ni le pri nas, ampak tudi v določenih predelih vzhodne Evrope. Na Poljskem, kjer kmetijski sektor predstavlja ogromen del gospodarstva, so se nanjo dobro pripravili. 

Tako so na Poljskem v nekaterih večjih vinogradih prižgali ogenj, da bi vinsko trto in njene sadove zaščitili pred nizkimi temperaturami. Fotografije je objavila stran neurje.si, njihov avtor pa je poljski fotograf Piotr Piznal

Podobnih ukrepov se poslužujedo tudi drugod, predvsem v vinorodnih območjih. Podobne ukrepe smo lahko videli že tudi v Sloveniji, precej pogosto pa ogenj prižgejo v enem najbolj znanih vinorodnih predelov - v osrednji, zahodni in severozahodni Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • rd2dmk2 09:02 23.april 2024.

    ahja naj sadijo ribez pa delajo vin. sicer pa.. zaplent pokluko RKC-ju in tam posadit trte, v vipavi pa sadit bukve n hraste da bomo imel drva ko bo pozeba . ja upam da tile traponi od vinogradnikov, niso nablji ...prikaži več plinske gorilnike za kurjenje po vinogradih, saj veste kako je plin nevaren za okolje.

  • Avatar karjola
    karjola 16:03 22.april 2024.

    se pravi da v vinogradih lahko kuriš za ogrevanje in "onesnažuješ", spomladansko kurjenje vej pa je kaznivo dejanje. ma koga imate za norca.

  • lojs 14:28 22.april 2024.

    vse bo šlo u kurac ... tudi če vse pokriješ, boš fasal sneg, ki ti bo vse polomil, ne morš vse pokrit z ne vem čem, rastlinjaki so pa dragi ... no in potem ti bo poleti toča vse oklestila ...prikaži veča ... NI REŠITVE! ... lahko samo rečeš "Bog, zgodi naj se tvoja volja, naj živim ali pa crknem po tvoji volji"

Sorodne novice