Šport
345 ogledov

Švicarji s pridom izkoristili črne slovenske minute

Aleks Vlah Profimedia
Slovenski rokometaši bodo za uvrstitev na SP na povratni tekmi morali premagati Švicarje.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v neposrednih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 na prvi tekmi v Kopru izgubila s Švico s 26:27 (15:12). Moštvi se bosta na povratni tekmi pomerili v nedeljo v Winterthurju.

Črne minute sredi drugega polčasa so slovenske rokometaše stale zmage na prvi tekmi s Švico. Gosti so po zaostanku s tremi zadetki v prvem polčasu v drugem pokazali drugačen obraz, predvsem pa so izkoristili napake Slovenije.

Tej je po dolgi sezoni v drugem polčasu manjkalo energije in zbranosti. Na igrišču je ob odsotnosti vsaj treh standardnih članov danes bila tudi brez Blaža Janca, ki je v svojem 100. nastopu za reprezentanco obsedel na klopi zaradi bolečin v hrbtu.

"Švicarji nas v nobenem smislu niso presenetili. Nam so predvsem nekaj zagona vzele poškodbe v ekipi. Zjutraj so se pri Klemnu Ferlinu pokazale težave s kolenom, Blaža Janca je na ogrevanju uščipnilo v križu, Aleks Vlah pa se že cel teden bori s poškodbo rame. Vse skupaj je prispeval k temu, da so morali drugi prevzeti večje breme na igrišču, ob tem pa je bilo pri njih prisotno tudi nekaj treme. Videlo se je, da v nekaterih trenutkih manjkajo izkušnje. V drugem polčasu smo zgrešili veliko lahkih priložnosti in na ta način enostavno ni šlo. V bistvu lahko rečem, da smo še iztržili dober rezultat. Pred nami je še šestdeset minut in čisto nič ni odločeno."

Uroš Zorman, selektor Slovenije

Po prepričljivo dobljenem prvem polčasu za Slovenijo se je sicer v podobnem slogu začel tudi drugi polčas. Slovenija je kljub igralcu manj na igrišču ob izključitvi Jerneja Drobeža v 33. minuti ohranila vodstvo treh zadetkov s 17:14 z zadetkom Deana Bombača.

S tem golom pa se je začel niz napak v obrambi in napadu, ki so ga Švicarji izkoristili. Slovenska prednost se je hitro topila, Švicarji so v 37. minuti najprej izenačili na 18:18, sledili sta dve obrambi Jannisa Scheidigerja v švicarskih vratih in prvo vodstvo Švice pri 20:19 v 41. minuti.

Slovenija je bila v teh minutah na igrišču nemočna. Po novi napaki v napadu je Švica prvič povedla z dvema goloma razlike (19:21), kmalu zatem pa ob pomanjkanju slovenskih zadetkov s tremi.

Slovenci so kljub podpori domače publike težko držali korak z opogumljenimi tekmeci. Švicarji so tako v 48. minuti znova povedli s tremi goli razlike 23:20, Slovenija je v nadaljevanju sicer poskušala vse, da bi strnila vrste, a so bili goli težko dosegljivi.

Ob bučni podpori domače publike je po dveh obrambah Urbana Lesjaka zmanjšala zaostanek in celo izenačila na 25:25, a je Švica v zaključku znova našla prave odgovore, Slovenija pa je še enkrat izgubila žogo v napadu.

V ključnih minutah se je izkazal prvi strelec Švicarjev Manuel Zehnder, ki je tekmo končal z osmimi zadetki. Šest jih je prispeval Lenny Rubin.

Za Slovenijo, ki ji je v drugem polčasu manjkalo nekaj napadalne učinkovitosti, je pet zadetkov dosegel Aleks Vlah, štiri jih je dosegel Domen Novak.

Reprezentanci se bosta na povratni tekmi pomerili v nedeljo ob 16. uri.

* Dvorana Bonifika, gledalcev 2000, sodnika: Kirkholm Madsen, Mortensen (oba Dan).
* Slovenija: Blagotinšek, Janc, Dolenec 1, Cehte 3, Slatinek Jovičić 1, Horžen 3, Ferlin, Mazej, Bombač 3, Kavčič 2, Strmljan 3, Novak 4, Vlah 5 (1), Lesjak, Drobež, Suholežnik 1.
* Švica: Rubin 6, M. Zehnder 8, Aellen 2, Meister 2, Grazioli, Tynowski 2, Kusio, Röthlisberger, Maros 4, Steenärts, Gerbel, S. Zehnder 3 (1), Willecke, Leopold, Scheidinger, Ben Romdhane.
* Sedemmetrovke: Slovenija 1 (2) , Švica 1 (1).
* Izključitve: Slovenija 6, Švica 6 minut.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.