Šport
8300 ogledov

Slovenija ima evropskega prvaka!

Trentino Profimedia
Jan Kozamernik je s Trentinom postal evropski prvak.

Slovenska odbojka je doživela še en velik uspeh. Slovenski reprezentant Jan Kozamernik je kot prvi Slovenec postal zmagovalec evropske lige prvakov, potem ko je njegov Trentino v finalu v turški Antalyi premagal poljsko ekipo Jastrzebski Wegiel. Zmaga Italijanov je bila prepričljiva, tekmo pred 8500 gledalci so dobili s 3:0 (20, 22, 21).

Odbojkarji Trentina so po razočaranju v državnem prvenstvu, v katerem so bili najboljši v rednem delu, nato pa v končnici izgubili proti Monzi, dobili lepo tolažbo. Četrtič v zgodovini so postali evropski prvaki. Prve tri naslove s osvojili med letoma 2010 in 2012, pozneje pa kar trikrat izgubili v finalu. Bojazen, da se bo to zgodilo še četrtič, pa ni bila utemeljena.

Italijani so bili v Antalyi boljši tekmec, predvsem v napadu in pa v bloku. Za to ima veliko zaslug slovenski reprezentant, ki je od 13 blokov svoje ekipe dosegel pet, toliko kot srbski soigralec Marko Podraščanin, skupno pa je dosegel osem točk. V napadu pa sta bila standardno razpoložena italijanski reprezentančni zvezdnik Alessandro Michieletto, ki je dosegel 16 točk, in luksemburški korektor poljskega rodu Kamil Rychlicki, dodal jih je 15.

Jan Kozamernik | Avtor: Profimedia Profimedia

Tekma je bila sicer taka, kot se za finale spodobi. Čeprav izid 3:0 kaže na premoč Trentina, pa so nize odločale malenkosti. Nobena izmed ekip si v nizih ni priigrala večje prednosti, ta je bila prav v vseh nizih največja ravno na koncu. Kozamernik ima veliko zaslug predvsem za tretji niz. Potem ko je bil izid izenačen, je po točki Danieleja Lavije dosegel dva zaporedna bloka, nato pa je napako storil še Jean Patry in zmagovalec je bil odločen.

Na prestolu je Trentino nasledil poljsko ekipo Zaksa Kedzierdzyn Kozle, ki je zmagala trikrat zapovrstjo, na svoji poti do naslova pa je v predtekmovalni skupini dvakrat ugnal tudi slovenskega prvaka ACH Volley.

Ob 19. uri se bo začel še ženski finale, ki bo povsem italijanski, pomerili se bosta ekipi Conegliana in Monze.

* Dvorana Antaya Sor, gledalcev 8500, sodnika: Sarikaya (Turčija), Simonović (Srbija).
* Trentino: Nelli, D'Heer, Kozamernik 8 (5 blokov), Michieletto 16 (2 asa, 1 blok), Sbertoli, Cavuto, Pace, Berger, Rychlicky 15 (1 blok), Magalini, Laurenzano, Lavia 11 (1 as, 1 blok), Podraščanin 8 (5 blokov), Acquarone.
* Jastrzebskyi Wegiel: Popiwczak, Markiewicz, Toniutti 1 (1 as), Sedlaček, Patry 9, Sclater, Gladyr 6 (1 as, 1 blok), Makos, Macionczyk, Fornal 19 (1 as, 3 bloke), Mbaye, Szmyura 9 (1 as, 1 blok), Jozwik, Huber 8 (2 bloka).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.