Šport > Nogomet
759 ogledov

Xaviju spet dvignilo pokrov: "To je največja možna krivica"

Xavi Profimedia
Razplet nedeljskega El Clásica je znova izzval besno reakcijo trenerja Barcelone.

Trener katalonskega nogometnega velikana Xavi Hernandez je nedavno ogromno pripomb na delo sodnikov, nič drugače pa ni bilo po koncu nedeljskega derbija med Realom in Barcelono (3:2), ki ga je z zadetkom v 91. minuti odločil Jude Bellingham.

Katalonci so na tekmi dvakrat vodili, na koncu pa ostali praznih rok in utrpeli velik udarec na prvenstveni lestvici, kjer imajo po 32 krogih 11 točk zaostanka za večnim tekmecem.

Jude Bellingham La liga Šport El Clasico odločen v sodnikovem dodatku

Tekma bi se lahko razpletla drugače, če bi sodniki v 28. minuti priznali zadetek Lamina Yamala. Zdelo se je, da je komaj 16-letni krilni napadalec Barcelone premagal Andrija Lunina, ki je okroglo usnje v zadnjem hipu izbil.

 | Avtor: X X

Pregled z videotehnologijo (VAR) ni mogel z gotovostjo potrditi, ali je žoga s celotnim obsegom prečkala golovo črto, sodnik pa se je glede na razpoložljive informacije odločil, da zadetka ni bilo. Ker La Liga na razpolaga s hawk-eye tehnologijo na golovi črti, je navkljub protestom gostujočega moštva obveljala volja delivca pravice.

 | Avtor: X X
"Zelo sem razočaran. Če želimo, da je La Liga najboljša liga na svetu ...," je z glavo zmajeval Xavi. "Vsi so videli, da je bila žoga v golu. Vse se je zarotilo proti nam. Poraz je bil skupek vseh absurdov. Ponosen sem na svojo ekipo. Mislim, da smo bili boljši od Reala. Odigrali smo dobro in ustvarili več priložnosti. Nadzirali smo potek tekme. Točke izgubljamo v situacijah, ki jih ne moremo nadzorovati. Škoda. Zaslužili smo si več," je prepričan trener.

Kar zadeva sodnike, je Xavi dejal: "Pred tekmo se si zaželel, da bi sodnik ostal neopažen in da bi bile vse odločitve pravilne. Zgodilo se ni ne eno ne drugo. Zgodila se je največja krivica. Nikogar ne morem zavajati, še najmanj pa navijačev. Stvari so več kot očitne, vsi pravijo tako."

Nad pomanjkanjem tehnologije v španskem prvenstvu se je hudoval tudi Marc-Andre Ter Stegen. "Nimam besed glede tehnologije golove črte. To je sramota za nogomet. Španski nogomet ima veliko denarja, toda ne za tisto, kar je pomembno. Meni se to zdi sramotno," je bil oster čuvaj mreže.

Po tekmi je po spletu zaokrožil posnetek, ki kaže na to, da je žoga po strelu Yamala res prešla golovo črto. Drugačno 'resnico' so oznanjali na Canal+, kjer so s posebno 3D grafiko prišli do zaključka, da je bila sodniška odločitev pravilna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:22 22.april 2024.

    Na tretji sliki je lepo razvidno, da je žoga s celotnim obsegom čez črto! Zanimivo pa je, da ko je preverjal VAR niso želeli posnetkov ustavljati iz vseh zornih kotov, ampak le iz treh pri katerih ni bilo moč določiti, ...prikaži več da je žoga s polnim obsegom prešla golovo črto. Pa je pravi posnetek bil predvajan, le pravočasno ustaviti ga niso želeli, ampak so vedno ustavili moment po izbijanju golmana. Poleg tega bi morala Barcelona dobiti dva takšna penala kot ga je dobil Real, pa se VAR ni želel vmešati!