Popotnik
6224 ogledov

Domačini z lažnimi obvestili odganjajo turiste

plaža Málaga Epa Costa del Sol v Málagi.
V eni turistično najbolj obljudenih držav imajo lokalni prebivalci vsega dovolj.

V Španiji se v zadnjih mesecih množijo gibanja, uperjena proti množičnemu turizmu. Najbolj glasni so na Kanarskih otokih, glas pa povzdigujejo tudi v Andaluziji, Kataloniji in na Balearskem otočju.

Španijo je lani obiskalo 85 milijonov turistov. Po mnenju domačinov njihovo število močno ogroža naravo in ustaljen način življenja na priljubljenih lokacijah.

Skupina pod imenom "Kanarci imajo limit" za soboto pripravlja niz protestov. "Naše otoke moramo braniti," je na novinarski konferenci dejal predstavnik skupine Víctor Martín. "Število turistov je glede na zmogljivosti otočja nevzdržno. To je samomorilski način gospodarske rasti," je bil oster Martín.

Kanarski otoki so lani sprejeli okoli 16 milijonov gostov. Stalno prebivalstvo sedmih otokov, ki sestavljajo to slikovito otočje, šteje zgolj 2,2 milijona ljudi.

Martín in somišljeniki želijo zaustaviti gradnjo dveh novih hotelov na otoku Tenerife in obenem zagotoviti večji vpliv lokalnega prebivalstva na razvoj otoka. Podobna stališča promovirajo tudi v skupini "Razprodani Kanarci", katere pripadniki so se poslužili celo gladovne stavke, da bi opozorili na probleme.

Grafiti v Málagi, lažna obvestila v Barceloni

Tenerife grafit | Avtor: Facebook Facebook

Podobno je tudi drugje v Španiji. V južni metropoli Málagi, kjer je znamenita Costa del Sol, so se na stavbah pojavili grafiti, ki turiste pozivajo k odhodu. Slogani kot so "To je bil nekoč moj dom" in "Turisti, pojdite domov" so precej pogosti. 

Aktivisti v Barceloni in na Balearskih otokih so se začeli posluževati celo lažnih obvestil o nevarnih meduzah in padajočem kamenju, da bi odgnali turiste z nekaterih najbolj priljubljenih plaž.

Lokalni prebivalci so ogorčeni, ker jim zmanjkuje prostora za normalno življenje. Poleg tega množični turizem na nekaterih območjih moti redno oskrbo s pitno vodo.

Velik del BDP

plaža Málaga | Avtor: Epa Epa

"Treba je sprejeti ukrepe, ki bodo omejevali število turistov. A se je obenem treba zavedati pomembnosti turizma za naše gospodarstvo," je pred kratkim dejala španska ministrica za urbanizem Isabel Rodríguez.

Turizem in z njim povezane dejavnosti so lani predstavljali kar 12,8 odstotka španskega bruto družbenega proizvoda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • dare326 17:37 17.april 2024.

    Španci so na Kanarih najprej iztrebili domačine, prvotne naseljence in sedaj pravijo naši otoki. Pedri so si izbrali GranCanario za svoj EU center, na sipinah Maspalomasa se nabijajo. Malo naprej so iz hotelskega golobnjaka naredili migrantski center za Senegalce, apartmajska ...prikaži več naselja so v lasti večinoma Angležev in Nemcev. Zaprite otoke, pridružite se Mavretaniji.

  • Stampedo 15:25 17.april 2024.

    Turizem dobesedno ubija lokalno prebivalstvo.

  • rd2dmk2 13:27 17.april 2024.

    bravo španci, ko pa oditete iz svojega doma, ste pa še hujši prasci kot turisti ki pridejo k vam. ja občina bled ima okoli 10 k prebivalcev, se pa baha z pol miljonskim obiskom svojega gradu. torej na kanarcih živi ...prikaži več 2 M ljudi in jih obišče 16M torej vsak prebivalec dobi 8 turistov. na bledu pa dobi domačin 500k deljeno 10K dobi 50 turistov. sam blejc jih dobi v svoje sobe in jih hoče še več. drek od turistov pa pošlje po Savi.