Šport > Nogomet
20574 ogledov

To je razlog za solze sodnika po zmagi Borussie v Parizu

Daniele Orsato Profimedia
Izkušeni nogometni sodnik Daniele Orsato je planil v jok po koncu povratne polfinalne tekme lige prvakov med Borussio Dortmund in PSG-jem.

V torek je bila na Parku princev v Parizu odigrana povratna polfinalna tekma lige prvakov med PSG-jem in Borussio Dortmund. Še drugič so se zmage veselili nemški predstavniki, ki so obe tekmi dobili z rezultatom 1:0 in se skupnim izidom 2:0 kot prvi uvrstili v finale najelitnejšega klubskega tekmovanja v Evropi.

Poslednji sodniški pisk je sprožil čustvene odzive na obeh straneh, ob robu pestrega dogajanja na zelenici, kjer je potekalo slavje gostujočih nogometašev, pa je nekaj solz potočil tudi glavni delivec pravice Daniele Orsato.

Orsato | Avtor: X X

48-letni Italijan je član Fifinega seznama od leta 2010, v tem času pa je bil odgovoren za red in pravico na številnih visokoprofilnih nogometnih obračunih.

Leta 2020 je sodil finale lige prvakov v Lizbonu, kjer je Bayern München premagal PSG (1:0), vlogo glavnega sodnika pa je prevzel tudi na uvodnem srečanju svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju.

Zakaj torej so se mu po koncu torkovega polfinalega obračuna v Parizu orosile oči?

Ker je bila to bržkone njegova zadnja tekma v ligi prvakov. Orsato se bo namreč upokojil po koncu Eura 2024 v Nemčiji, na katerem bo zaigrala tudi slovenska reprezentanca.

Orsato je prislužil pohvale za opravljeno delo na sinočnji tekmi, še posebej ker naj bi pravilno ocenil, da je bil prekršek Matsa Hummelsa nad Ousmanejem Dembelejem storjen za las izven kazenskega prostora ter namesto enajstmetrovke dosodil samo prosti strel v korist PSG-ja.

 | Avtor: X X

Orsato je bil leta 2020 izbran za sodnika leta s strani Mednarodnega inštituta za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS).

V svoji karieri je bil deležen tudi kritik, kot na primer leta 2019, ko je pokazal deset kartonov na tekmi Manchester Uniteda in PSG-ja na Old Traffordu.

Po porazu Hrvaške v polfinalu SP v Katarju ga je ostro kritiziral hrvaški zvezdnik Luka Modrić, ki je Italijana označil za "katastrofo" in enega "najslabših sodnikov", kar jih je kdajkoli srečal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rafal 15:14 08.maj 2024.

    Če ga kritizira ustaš, pomeni da je dober sodnik.Vsaka mu čast res bo ostal na seznamu dobrih sodnikov v Evropi.