Slovenija
9191 ogledov

Fiskalni svet je raztrgal Šarčevo politiko

Marjan Šarec Saša Despot
"Javnofinančna politika v letu 2019 je bila po oceni Fiskalnega sveta ekspanzivna, čeprav bi morala biti glede na stanje gospodarskega cikla restriktivna," je objavil Fiskalni svet, ki ugotavlja, da Šarčeva vlada v lanskem letu ni upoštevala treh od štirih fiskalnih pravil.

Upoštevala je le zmanjšanje dolga sektorja država, medtem ko je kršila tri druga pravila (Minimalni dovoljeni strukturni saldo po pravilih EU, izdatkovno pravilo po pravilih EU in domače fiskalno pravilo - maksimalni dovoljeni izdatki sektorja država).

"Ekspanzivnost je v veliki meri izhajala iz ukrepov, ki niso spodbujali dolgoročnega gospodarskega potenciala, temveč so predvsem kratkoročno krepili razpoložljivi dohodek gospodinjstev," je ugotovil Fiskalni svet, ki je na to opozarjal že ob sprejemanju proračunskih dokumentov.

"Fiskalni svet tako ocenjuje, da tudi v letu 2019 ni bila v celoti izkoriščena priložnost za ustvarjanje manevrskega prostora za proticiklično delovanje v manj ugodnih makroekonomskih razmerah in ustrezno okrepitev dolgoročne vzdržnosti dolga države. V letu 2019 Vlada tudi ni izvedla ukrepov, ki bi blažili pričakovane neugodne javnofinančne učinke strukturnih, predvsem demografskih, pritiskov. Nasprotno, v letu 2019 sprejeti ukrepi na področju pokojninskega sistema so srednjeročno in dolgoročno vzdržnost celo slabili," so zapisali v izjavi za javnost.

"Gospodarska rast se je lani umirila na 2,4 %, a je bila njena struktura spodbudna za rast javnofinančnih prihodkov (4,8 %). Ti so po nekaj letih sicer rasli počasneje kot izdatki (5,2 %), ki so se povečali predvsem zaradi novih ukrepov ekonomske politike. Sektor države je imel za skoraj polovico manjši presežek od načrtovanega in je znašal 0,5 % BDP. Razpon ocen strukturnega salda kaže na njegov primanjkljaj, presežek primarnega strukturnega salda pa se je glede na preteklo leto znižal," še opozarja Fiskalni svet.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • miha04 07:33 18.junij 2020.

    Marjan bi bil politik je pa le slab igralec in nesojeni tislar. Je treba pa se kaj več pokazat kot tri vice in par floskul. Začetek bi bil vsaj splošna razgledanost in poznavanje nekaj osnovnih pravil slovenske in evropske politike ...prikaži več kar je njemu španska vas. Igra in se pretvarja, da obvlada sceno. Ne omenjajte njega in fiskalne politike v enem stavku ker je njegov bazen že prazen glava pa ravno tako.

  • miha04 07:07 18.junij 2020.

    Marjan bi bil politik je pa treba kaj več od sebe dat kot tri vice in par floskul.

  • Ender3 19:43 17.junij 2020.

    Še vedno je orkestriran pogrom po Šarcu. Zanima me,če se bo ponovilo tudi pri Janši. On tako upošteva kritike, da se brani že, ko jih ni. Psihotik, ki se tega ne zaveda, itak.