Avto
144407 ogledov

Obeta se kaos: Dars izdal poziv, kakršnega ni še nikoli

Zastoj Karavanke Bralec
Dars je pozval ministrstvo za javno upravo, naj zaposleni v javni upravi meseca maja čim več oziroma ko je to mogoče delajo od doma ter tako pripomorejo k lajšanju prometnih tegob. Ministrstvo se je že odzvalo.

V uredništvu smo prejeli dopis, ki ga je Družba za avtoceste (Dars) pred nekaj dnevi naslovila na ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi minister Franc Props. 

Dars opozarja, da se bodo "... kmalu po prvomajskih praznikih začeli tudi krščanski prazniki, ko imajo številne evropske države dela proste dneve in počitnice." Praznike, ponekod pa tudi počitnice imajo v Avstriji, Nemčiji, Švici, Belgiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem, navaja Dars.

"V tem času pričakujemo povečan promet iz tujine, ki se združi z dnevnimi prometnimi konicami v Sloveniji. Po naših izkušnjah je ta čas eden od prometno najbolj obremenjenih, predvsem na vpadnicah v Ljubljano in ljubljanski obvoznici. Potovalni časi za pot v službo in domov se zelo povečajo."

Dars predlaga ukrep, kot ga doslej iz takšnih razlogov v Sloveniji še nismo imeli. "Glede na navedeno je Delovna skupina vlade za pripravo in spremljanje izvajanja ukrepov za omilitev razmer na prometnem omrežju okoli Ljubljane odločila, da se s tem seznani Ministrstvo za javno upravo. Predlagamo, da proučite možnosti, da bi se v navedenih dneh delo v javni upravi v čim večjem obsegu opravljalo od doma. Na ta način bomo znatno prispevali k večji pretočnosti prometa."

Dars: ta dva četrtka bosta še posebej naporna

V Darsu so za Žurnal24 dodatno pojasnili, da zaenkrat odziva z ministrstva za javno upravo še niso prejeli, takšen predlog pa je sprejela posebna delovna skupina, ki je odgovorna za odpravo zastojev v okolici Ljubljane.

Glede odločitve za tak nenavaden poziv vladi so povedali, da pričakujejo "... prometno izredno intenziven mesec maj. Najprej prvomajski prazniki, v nadaljevanju pa serija verskih praznikov, ki v Sloveniji niso dela prosti dnevi: 9. maj (vnebohod), 19. maj (binkošti) in 30. maj (sv. rešnje telo). Prometno bosta obremenjena zlasti praznika vnebohod in sv. rešnje telo, ki bosta na četrtek in se bo turistični, praznični promet mešal z dnevnimi migracijami oziroma dnevnimi koničnimi urami, zato bodo zastoji neizogibni. Tudi za praznik binkošti pričakujemo težave v prometu - v petek, 17. maja in v ponedeljek, 20. maja."

Po napovedih upravljavca več kot 600 kilometrov slovenskih avtocest bodo najbolj obremenjeni ljubljanski obroč, primorska, dolenjska, gorenjska in štajerska avtocesta.

Nadzorni svet Darsa je Davidu Skornšku (spodaj levo ob predsedniku nadzornega sveta Petru Ribiču) ravnokar za šest mesecev podaljšal mandat na čelu družbe. Skornšek je vodenje Darsa prevzel novembra lani, potem ko je po medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti na družbi odstopil Valentin Hajdinjak.

David Skornšek (levo) in Peter Ribič | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Ministrstvo: "Poteka razprava ..."

Obrnili smo se tudi na ministrstvo za javno upravo z vprašanji, ali in v kakšni meri bodo upoštevali Darsov predlog. Povedali so nam, da glede Darsovega poziva "poteka razprava v okviru vladne delovne skupine, ki jo vodi Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. V okviru delovne skupine poteka diskusija predvsem v smeri, da bi ob prometno najbolj izpostavljenih dneh v letu bilo v organih državne uprave priporočeno delo od doma, in sicer predvsem za delovna mesta oziroma uslužbence, kjer delovni proces to dopušča."

S predlogom je Dars sicer seznanil tudi ministrstvi za infrastrukturo in za okolje, podnebje in energijo ter občino Ljubljana.

DARS kolona vrsta tabla | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predvsem bodo ceste ječale ob teh datumih

Prometni koledar na spletni strani Promet.si napoveduje, da bodo zelo obremenjeni praktično vsi konci tedna v maju, po napovedani gostoti prometa med tednom pa še posebej izstopajo 9. maj, 17. maj, 20. maj in 30 maj.

Že lanskega maja je bilo zaradi sovpadanja praznikov in počitnic v tujini na slovenskih cestah nekaj dni izredna gneča. Dars opozarja, da se promet na naših avtocestah letno povečuje za tri odstotke na leto. Za pretočnost infrastrukture, ki ima nekatere jasne pomanjkljivosti, lahko veliko naredijo tudi vozniki sami z upoštevanjem prometnih pravil in cestne signalizacije.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:29 27.april 2024.

    Vse je tako narejeno,da ja ne boste potovali prehitro na obale,da se boste naveličali stati v koloni,in ostali doma,a kaj ko grejo ministri v Umag že en dan prej,ko še ni gužve

  • sandi76 19:26 26.april 2024.

    Če Dars misli, da bo problem velikega prometa na cestah reševal tako, da bo pozival državljane, naj ostanejo doma, je s tem pokazal popolno nesposobnost. Osebnih vozil in kamionov je čedalje več, Dars pa ne vidi nobene druge rešitve od ...prikaži več tega, da poziva ljudi, naj ostanejo doma ??? Podobno , kot bi v čedalje večji porabi elektrike (tudi zaradi zelenega prehoda ) pozivali ljudi, naj je uporabljajo elektrike !!!

  • sonja24 18:21 26.april 2024.

    Sama DARSOVA mafija, nič ne naredijo, štejejo samo dobičke, , ceste imamo kot da bi jahali kamele, zastoji na cestah jih ne zanimajo. Le zakaj plačujemo za parkirnino na avtocestah. V eni besedi MAFIJA.