Avto > Kombinirana
1018 ogledov

MAN uspešno premikal tovor in potnike

MAN tovornjak MAN
Zelo uspešno leto za nemškega proizvajalca, z optimizmom zrejo tudi v prihodnost.

Proizvajalec gospodarskih vozil MAN Truck & Bus je v poslovnem letu 2023 dosegel znatno rast prodaje na vseh področjih izdelkov. Skupno je podjetje svojim strankam dobavilo okoli 116.000 vozil, kar je 37-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom, ki je še vedno prizadeto zaradi upada povpraševanja v avtobusnem segmentu zaradi koronavirusa. Poleg tega je bilo prodanih 11.600 motorjev za vgradnjo.

Friedrich Baumann, vodja prodaje in rešitev za stranke pri MAN Truck & Bus SE, je z rezultati zelo zadovoljen. "Po nekaj zelo zahtevnih letih smo spet na poti uspeha. Uspelo nam je doseči uspeh z našim inovativnim portfeljem izdelkov in usmerjenih storitev, kar je tudi eden od razlogov, da nam je poslovno leto 2023 v nekaterih primerih prineslo rekordno prodajo. Zahvaljujoč močni timski uspešnosti na vseh področjih podjetja smo uspeli na najboljši možni način zadovoljiti izjemno veliko povpraševanje in dobaviti več vozil in motorjev, kot smo jih prejšnja leta."

Še posebej pozitivno se je razvijala prodaja tovornjakov, ki se je medletno povečala za 44 odstotkov na približno 83.700 enot.

Povečala se je tudi prodaja avtobusov, ki se je povečala za 19 odstotkov na približno 5.700 enot. Vsi segmenti so zabeležili močno rast, predvsem trg avtobusov, ki je zaradi pandemije koronavirusa močno okreval. Prodaja avtobusov se je več kot podvojila na več kot 1.100 vozil.

Električni avtobusi so hit in očiten trend

Ker je MAN uspel zmagati na pomembnih razpisih v poslu mestnih avtobusov in se trend v smeri baterijskih električnih vozil neomajno nadaljuje, se je prodaja e-avtobusov še povečala. Medtem ko je bilo leta 2022 prodanih 263 električnih mestnih avtobusov, je ta številka do leta 2023 narasla že na 771 vozil. Skupaj z uvedbo eTruck tovornjaka na trg v mesecu oktobru, MAN tako nadaljuje s sistematičnim uresničevanjem svoje strategije razogljičenja voznega parka. Do leta 2030 naj bi imela polovica vseh novih tovornjakov MAN in okoli 90 odstotkov vseh novih mestnih avtobusov baterijski električni pogon.

MAN avtobus | Avtor: MAN MAN

Močno se je povečal tudi posel s kombiji. MAN Truck & Bus je celo presegel predkoronske številke in dobavil več kombijev kot kadarkoli prej. Približno 26.600 dostavnih vozil je bilo predanih kupcem, kar ustreza povečanju za 23 odstotkov.

Poslovanje z motorji se lahko ozre na drugo najuspešnejše leto v svoji zgodovini po letu 2014. Prodanih je bilo približno 11.600 motorjev, od tega več kot polovica strankam v kmetijskem sektorju – na primer za uporabo v traktorjih ali kombajnih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.