Avto > Kombinirana
5712 ogledov

Ko ženske upravljajo s 40-tonskimi zverinami

MAN ženske
1/5
MAN
WoMAN iniciativa že daje zelo pozitivne rezultate, vse več voznic tovornjakov ruši podobo o 'moškem' poklicu.

Družba MAN Truck & Bus že dve leti izvaja serijo delavnic "WoMAN" za razvoj izdelkov za tovornjake, katerih cilj je prispevati ideje o tem, kako se lahko proizvajalec gospodarskih vozil v prihodnosti bolj osredotoči na posebne potrebe voznic.

Doslej je namreč industrija delovala zelo enostranska, saj so se pri razvoju tovornjakov upoštevale predvsem potrebe in življenjski slogi moških. Namen pobude je preprečiti to tako imenovano "vrzel v podatkih o spolu".

"Voznice prispevajo še eno pomembno perspektivo k razvoju našega izdelka. Ta dragocena spoznanja želimo uporabiti, da bi naše izdelke v prihodnosti naredili še boljše, udobnejše in uporabniku prijaznejše za naše stranke," pravi dr. Frederik Zohm, vodja razvoja pri MAN Truck & Bus.

Konkretno iniciativa pomeni, da se bo MAN v prihodnje še bolj osredinjal na razvoj novih vozil, ki bodo primerna tako za voznike kot voznice. Prek "WoMAN" možganskega trusta želijo bolje spoznati delovni vsakdanjik voznic in biti pozoren na razlike med spoloma.

Ženska šoferka tovornjaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Cilj je narediti vozilo in poklic voznika tovornjaka bolj privlačna za ženske. Ekipa MAN iz oddelkov za inženiring in dizajn pod vodstvom psihologinje dr. Sigrun Weise in MAN Market Research zato na delavnice posebej vabi poklicne voznice tovornjakov, kjer zbira in analizira ustrezne podatke in dejstva.

Voznice so v povprečju sedem let mlajše, enajst centimetrov nižje in 18 kilogramov lažje od svojih moških kolegov.

Na delavnicah, ki bodo podlaga za prihodnji razvoj vozil, se ženske in razvojni oddelek pogovarjajo o takšnih stvareh, kot so želena širina ležišč, ali naj bodo v notranjosti umivalniki in stranišča, pa glede idealnega števila vtičnic za električne aparate, kot sta sušilnik ali likalnik za lase.

Začetno splošno spoznanje: večina voznic ne želi "ženskega tovornjaka", ki bi bil viden od zunaj.

Delež žensk med poklicnimi vozniki vztrajno narašča

Voznice so v Nemčiji vse večja skupina voznikov. Delež žensk z vozniškim dovoljenjem se je v zadnjem času povečal za več kot dva odstotka. Trend še narašča, v letih od 2011 do 2021 se je delež žensk, ki se izobražujejo za poklicne voznice, povečal s štirih na enajst odstotkov. Danes ima vozniške kartice že okoli 30.000 poklicnih voznic, kar pa je še vedno le tri odstotke od deleža moških voznikov.  

Vsekakor pa gre splošni trend v smer, da se bo vse več žensk odločalo za poklic šoferke. 

Ženska šoferka tovornjaka | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • BenX 15:02 08.marec 2024.

    Kaj pa vsi ostali spoli? 😱

  • Lion0077 14:54 08.marec 2024.

    Bravo. Legende 1a. Brez besed.