Avto
6 ogledov

Cenejše gorivo? Pozabite.

Gneča na bencinski črpalki Jaka Dimc
Pred podražitvijo goriv na rekordno raven so včeraj ljudje na bencinske servise zahajali celo s po več ročkami, da bi si naredili rezervo te cenjene tekočine. Obeti za prihodnost slabi, ob nespremenjeni davčni politiki države bodo cene kvečjemu še bližje magičnima dvema evroma za liter.

Na bencinskih črpalkah se je včeraj popoldan in zvečer čakalo. Vozniki so namreč pohiteli in tako prihranili nekaj evrov, kolikor je od polnoči potrebno dati za enako količino bencina ali dizelskega goriva. Še posebej bodo podražitev čutili vozniki požrešnih velikih avtov in vsi tisti, ki so primorani zaradi službe ali šolanja s svojimi vozili delati veliko kilometrov.

Zvišanje cen na rekordno raven pa ni nujno zadnje, saj nekateri naftni analitiki zaradi razmer na Bližnjem vzhodu in padajoči vrednosti evra predvidevajo nadaljnjo rast cen surove nafte na mednarodnih trgih, tudi na mediteranskem, kjer nakupujejo slovenski trgovci z nafto.

Država zadnje mesece jemlje velikanske kose

"Zadnje zvišanje v odstotkih ni bilo tako veliko," je za Žurnal24 dejal Mihael Tomšič, strokovnjak za energetiko. "Težava pa je, ker se cena bencina in dizelskega goriva postopoma zvišuje skozi daljše časovno obdobje, kar najbolj čutijo porabniki z nižjimi prihodki."

Pri tem opozarja, da je na globalnem trgu cena surovine trenutno celo manjša kot aprila, si je pa takrat od litra prodanega energenta država odrezala manjše kose. Ob sledečem nižanju cen surovine, ki stane med 40 in 50 centi na liter, je država trošarine dvignila in zacementirala, tako se danes manjše spremembe navzgor pri surovini na mediteranski borzi za uporabnika precej bolj poznajo zaradi sorazmernega vpliva trošarin in DDV-ja, tukaj je tudi trgovska marža.

Tomšič meni, da je nastopil čas, ko bi morala država spremeniti davčno politiko in znižati trošarine na tako pomemben artikel za splošno porabo, izgubljene milijone pa nadomestiti z drugimi prihodki, denimo obdavčitvijo nepremičnin bogatejšega sloja prebivalstva. "A ne tako, kot je predlagano pri meji milijon evrov, ta meja je smešno visoka."

Komentarjev 5
  • forester 15:35 21.avgust 2012.

    Bogi si Albert, če misliš, da boš nafto dobil po Gadafijevih cenah ....

  • esim 15:05 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **

  • drmr1980 14:52 21.avgust 2012.

    Drnovšek je skupaj z svojim sočelavim kolegom odgovoren, da je Slovenija tam kjer je, prav tako tudi vse ovce, ki ste čelavca podpirali oz. podpirate vladajočega čelota... To sta dva navadna kriminalca in brezvestna zločinca!!!Eden se že cvre v ...prikaži več peklu, drugi pa bo slej ko prej njegov sosed...