Zdravje
575 ogledov

Bele plombe za vse, zobozdravniki želijo dodatna pojasnila

razno 04.04.13. zobozdravnik, foto: pixsell Pixsell
Zdravniška zbornica Slovenije zahteva pojasnila sprememb pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

V Zdravniški zbornici Slovenije so Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaprosili za pojasnila o spremembah pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zahtevajo pojasnila o tem, kateri materiali so uvrščeni med standardne bele materiale za zalivke, o postopku vrednotenja vseh stroškov in načinu izračuna potrebnih dodatnih programov.

Spremembe pravil je v začetku septembra sprejela skupščina ZZZS, najpomembnejše pa se nanašajo na področje zobozdravstva. Na določenih področjih bo ZZZS v zobni protetiki kril uporabo boljših materialov, novela pravil pa zavarovancem prinaša tudi pravice do zamenjave amalgamskih zalivk z belimi.

Preberite, kakšna novost se obeta glede belih zalivk.

Zobozdravniki želijo dodatna pojasnila

Iz Zdravniške zbornice Slovenije pa so sporočili, da so v imenu zobozdravnikov na ZZZS poslali dopis s prošnjo za pojasnila. "Gradiva, ki jih je ZZZS predhodno predložil v javno razpravo, namreč niso vključevala splošne pravice do menjave zalivk," opozarjajo.

Po njihovem mnenju spremembe pravil kažejo, da kljub nadomestitvi standardnih materialov z bolj kakovostnimi trajnostne dobe in garancijski roki ostajajo nespremenjeni in da je pravica do novega zobnoprotetičnega pripomočka mogoča le, če pooblaščeni zobozdravnik oceni, da je obstoječi pripomoček funkcionalno neustrezen. To velja tudi za druge zobozdravstvene storitve, kot so zalivke.

Na ZZZS so poslali zaprosilo za pojasnila tudi o tem, kateri materiali so uvrščeni med standardne bele materiale, "saj je pomembno, da se pacientom jasno razloži, kakšne možnosti imajo glede zdravljenja in izbire materialov in kakšna je dejanska vsebina pravice do menjave amalgamskih zalivk z belimi". ZZZS so prosili tudi za dodatna pojasnila o postopku vrednotenja vseh stroškov in načinu izračuna potrebnih dodatnih programov. Za enako obrazložitev so zaprosili tudi za področje protetike.

V zbornici poudarjajo, da imajo pacienti pravico pridobiti celovite informacije glede sprememb in kako te vplivajo na njihove pravice. Odgovornost obveščanja o pravicah pacientov in razlaga pravil pa je trenutno v domeni ZZZS, ki je odgovoren za njihovo postavljanje, ne pa v domeni zobozdravnikov, ki jih morajo izvajati, so še opozorili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.