Zdravje > Življenjski stil
3479 ogledov

Velika raziskava: Slovenija pod svetovnim in evropskim povprečjem

Ljudje na ulici
Slovenija je po samooceni zdravja državljanov pod svetovnim in evropskim povprečjem: svoje zdravje pozitivno ocenjuje manj kot dve tretjini prebivalcev. Na globalni ravni se najbolj zdrave počutijo prebivalci Vietnama, v Evropi pa Italijani, najslabše svoje zdravje ocenjujejo prebivalci Poljske.

Konec leta 2022 je WIN, vodilno svetovno združenje za raziskovanje trga in javnega mnenja, v sodelovanju z Inštitutom Mediana raziskoval stališča in prepričanja več kot 29 tisoč ljudi iz 36 držav sveta.

"Po koncu epidemije se navade prebivalcev naše države in tudi sveta ponovno spreminjajo, pri čemer te spremembe niso vedno pozitivne. V Sloveniji je še leta 2021 77 odstotkov vprašanih ocenjevalo, da so zdravi ali zelo zdravi, ta delež pa je letos upadel na 64 odstotkov," ugotavlja raziskava. 

Globalno gledano se več kot tri četrtine od 29 tisoč vprašanih iz 36 držav strinja, da so zelo ali nekoliko zdravi. V Evropi se s tem strinja 7 od 10 vprašanih, v Sloveniji pa 64 % oziroma manj kot dve tretjini. Da so zelo zdravi, se v večji meri strinjajo moški ter mlajši (med 18 in 34 let).

Na globalni ravni se najbolj zdrave počutijo prebivalci Vietnama, v Evropi pa Italijani, najslabše svoje zdravje ocenjujejo prebivalci Poljske.

Razpoloženje dokaj dobro

Dokaj dobro vprašani ocenjujejo tudi svoje razpoloženje. Globalno kar 78 odstotkov vprašanih pravi, da je njihovo razpoloženje zelo dobro oziroma precej dobro. Ta delež je še višji v Sloveniji, kjer to velja za 4 od 5 prebivalcev, čeprav raziskava v primerjavi z 2021 ugotavlja padec za pet odstotnih točk (s 85 % na 80 %). V Evropi izstopajo prebivalci Srbije, globalno pa so najbolje razpoloženi prebivalci Vietnama, kjer svoje razpoloženje dobro ocenjuje kar 97 odstotkov vprašanih.

V Sloveniji dobro telesno pripravljeni

Nekoliko nižji so deleži tistih, ki kot zelo dobro ali precej dobro ocenjujejo svojo telesno pripravljenost, ugotavlja Mediana.  Takšnih je globalno 72 odstotkov, v Evropi pa je povprečje še precej nižje, in sicer 63. Slovenija pozitivno izstopa v regiji (68 % v primerjavi s 53 % na Hrvaškem in 48 % v Srbiji) in tudi v primerjavi z evropskim povprečjem. Svojo telesno pripravljenost najbolje ocenjujejo prebivalci Vietnama in Paragvaja (92 % zelo dobro ali precej dobro), v Evropi pa izstopajo prebivalci Italije (75 %).

Telesna teža

Kar se telesne teže tiče, jo na globalnem nivoju kot dobro ocenjuje 68 odstotkov od 29 tisoč vprašanih, v Evropi in Sloveniji pa je ta delež 63 odstotkov, kar je manj kot v regiji (Hrvaška 67 % in Srbija 73 %). Srbija je s 73 % tistih, ki svojo težo ocenjujejo kot zelo dobro oziroma precej dobro tudi v Evropskem vrhu, medtem ko globalno prednjačijo prebivalci Vietnama (95 %). "V Sloveniji je
delež pozitivnih ocen od 2021 upadel za 5 odstotnih točk (z 68 % na 63 %),"
navaja raziskava.

Najslabši razultati pri ocenjevanju stresa

Najslabše ocene so anketiranci podajali za svoj nivo stresa. Da se uspešno spopadajo s stresom, globalno ocenjuje 57 % vprašanih, v Evropi 56 %, v Sloveniji pa 60 %. Deleža sta še nižja na Hrvaškem (52 %) ter v Srbiji (47 %). Globalno se s stresom najbolje soočajo prebivalci Paragvaja (80 % zelo dobro).

Najbolj skrbni prebivalci Indije, v Evropi so to Italijani

Na kocu raziskave so bili udeleženci povprašani še o tem, kako pozorno, če sploh, preberejo informacije o hranilnih vrednostih in lastnostih prehrambnih izdelkov, saj je to lahko zelo pomembne za ohranjanje zdravega življenjskega sloga. Raziskava je pokazala, da jih ob nakupih deklaracije pozorno prebere le dobra četrtina vprašanih globalno (27 %), 18 % prebivalcev Evrope in 15 % prebivalcev Slovenije. . Pozorno vse informacije v največji meri prebirajo prebivalci Indije (65 %), medtem ko so v Evropi najbolj
skrbni prebivalci Italije (33 %).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.