Zdravje > Življenjski stil
1713 ogledov

Tako ne boste pozabljali svojih sanj

Spanje Profimedias
Ste med tistimi, ki se jim ponoči pogosto sanja, zjutraj pa si vsebine svojih sanj ne spomnite?

Avstralska raziskava Univerze v Adelajdi je pokazala, da vam pri priklicu sanj pretekle noči lahko pomaga uživanje vitamina B6. 

V raziskavi, katere izsledki so bili objavljeni v spletni znanstveni reviji Perceptual and Motor Skills, je sodelovalo sto udeležencev iz cele Avstralije, ki so uživali prehranske dodatke z visoko vsebnostjo vitamina B6 pet dni zapored preden so šli v posteljo. 

"Naši rezultati so pokazali, da je uživanje vitamina B6 izboljšalo sposobnosti ljudi za priklic sanj v primerjavi s placebom," je dejal vodja študije Denholm Aspy. Ob tem je pojasnil, da vitamin B6 ni vplival na živost, barvo in bizarnost njihovih sanj ter na druge vidike njihovih vzorcev spanja.  

Gre za prvo študijo, ki je preučevala vpliv vitamina B6 in drugih vitaminov B na sanje. Pred uživanjem vitamina B6 se večina sodelujočih ni spominjala svojih sanj. Po koncu eksperimenta, kjer so vsak dan pred spanjem vzeli 240 miligramov vitamina B6, pa je večina lažje priklicala svoje sanje.  

Bolj in bolj jasne

"Zdi se, da so s časoma moje sanje postale bolj in bolj jasne in lažje zapomljive. Čez nekaj dni prav tako nisem izgubil delov sanj," je dejal eden izmed udeležencev. "Moje sanje so bile bolj resnične. Nisem mogel čakati, da zaspim in sanjam," je dejal drugi.  

"Povprečen človek presanja okoli šest let svojega življenja. Če smo sposobni postati lucidni in nadzorovati naše sanje, lahko čas, ko sanjamo, uporabimo bolj produktivno. Lucidne sanje, kjer veš, da sanjaš, ko se sanje še odvijajo, imajo številne potencialne koristi. Na primer; lucidne sanje je mogoče uporabiti za premagovanje nočnih mor, zdravljenje fobij, ustvarjalno reševanje problemov, izboljšanje motoričnih sposobnosti in celo pomoč pri rehabilitaciji telesnih poškodb," je po poročanju portala Science Daily dejal Aspy. 

Da dosežemo stanje lucidnosti med sanjanjem, je zelo pomembno, da lahko sprva sanje redno prikličemo v spomin, še pravijo strokovnjaki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.