Zdravje > Življenjski stil
10571 ogledov

Prodaja na domu: Potrošnik ves obupan prosil za pomoč

Več kot sedemsto evrov za medicinski aparat, učinka pa nobenega. Prodaja medicinskih pripomočkov na domu ni dovoljena.

Agent podjetja, ki se ukvarja s prodaju na domu se je oglasil pri moškemu in mu ponudil aparat za terapijo stopal, ob zagotovilu, da ima aparatura številne zdravilne učinke, odlično pa se izkaže tudi pri odpravljanju težav, na primer pekočih pet, s katerimi se je spopadal tudi omenjeni moški. " Cena aparata je bila kar 755 evrov, vendar se je potrošnik kljub visoki ceni odločil za nakup, saj je invalid s hudimi bolečinami v stopalih. Že po nekaj "terapijah" pa je ugotovil, da obljubljenih pozitivnih učinkov ni, po uporabi aparata so se pojavile celo nove bolečine," so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Upokojenci Ožemanje Zdravje "Babica kupila precej drag izdelek, ki naj bi ji pomagal pri izboljšanju zdravja"

Podjetje sprva zavrnilo zahtevo

Na zvezi pojasnjujejo, da se je njihov član odločil izdelek vrniti. Prodajalcu je poslal pritožbo in zahteval vrnitev kupnine, vendar mu je ta kmalu odgovoril, da je zamudil 14-dnevni rok za vračilo izdelka. Podjetje je njegovo zahtevo po povračilu kupnine zavrnilo, "potrošnik je ves obupan prosil za pomoč," Zvezo potrošnikov Slovenije, kjer so mu odgovorili, da mu po zakonu pripada vračilo kupnine. Za izdelek, ki nima obljubljenih lastnosti, so namreč pravila drugačna. 

Pravila so drugačna

V zakona o varstvu potrošnikov piše, da lahko kupec podjetju v 14. dneh pisno sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za to. "V opisanem primeru pa ne gre za vračilo izdelka brez napake, ampak za vračilo izdelka, ki nima obljubljenih lastnosti (učinkov), zato so pravila drugačna. Aparat ni imel zdravilnih učinkov, ki jih je obljubljalo podjetje, zato lahko uveljavlja stvarno napako na izdelku, kar pomeni, da ima pravico v 2 letih od nakupa in v 2 mesecih od takrat, ko opazi napako, zahtevati (med drugimi možnostmi) tudi vračilo kupnine," pojasnjujejo na ZPS.

Prodaja medicinskih pripomočkov na domu ni dovoljena

Na naši potrošniki zvezi ob tem opozarjajo, da po Zakonu o medicinskih pripomočkih ni dovoljena prodaja medicinskih pripomočkov na domu. "Prav tako je prepovedano oglaševanje medicinskih pripomočkov od vrat od vrat ter prodajati izdelke, predstavljene z lastnostmi medicinskega pripomočka, če se na podlagi tega zakona ne razvrščajo med medicinske pripomočke." 

"V njegovem imenu smo podjetju predlagali, naj mu v roku 8 dni povrnejo celotno kupnino zaradi stvarne napake. Po nekaj dneh nam je potrošnik sporočil, da so ga iz podjetja klicali in mu obljubili povrnitev celotne kupnine. Kmalu pa so jo tudi zares nakazali."

Nadzor nad zakonom opravlja Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, ker gre lahko za nepošteno poslovno prakso, pa tudi Tržni inšpektorat RS.

 

Komentarjev 7
  • PPiikkaa 16:04 25.avgust 2018.

    Najhujši človekov greh je pač neumnost. Kupec, ki je nasedel nima kaj tarnati, tako samo kaže svojo bebavost.

  • dusan72 01:42 25.avgust 2018.

    Najbolj žalostno je pa to, da takšne in podobne natege "zagrabijo" starejši, katastrofalno pa, da jih je polno tudi v tiskanih medijih (ravno par dni nazaj sem gledal - se mi zdi Slovenske novice... ) "čudežne kapljice za povrnitev sluha" ...prikaži več A medicina pa nima pojma? Pa en kup TOP SHOP/IT reklam po TV o mažah ki odstranjujejo praske na avtomobilu (vsi ličarji lahko zaprejo firme) , razni USB grelci in klime... Samo malo pogledaš na YouTube dejanske teste in vidiš, da prodajajo NIČ. Se nadaljuje...

  • Avatar Arlisotta
    Arlisotta 01:37 25.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==> Sexydrom.com