Zdravje > Življenjski stil
11344 ogledov

Če popijete veliko gaziranih pijač, bi vas morala ta študija prepričati

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.

Nova raziskava je pokazala, da je med starejšimi ženskami, ki so v svojem življenju popile več gaziranih piječ, več zlomov kolka.

Menopavza, osteoporoza in gazirane pijače

Znanstveniki so preučevali podatke o porabi gaziranih pijač in o zdravju kosti in zlomih pri več kot 70 000 ženskah, starih 69 let. Polovici so sledili vsaj 12 let. V opazovanem obdobju so zabeležili 2578 zlomov kolka.

Pri društvu travmatologov Slovenije navajajo, da "je zlom kolka je nedvomno najbolj resen zaplet osteoporoze povezan s smrtnostjo, ki znaša tudi 30 odstotkov v prvem letu po zlomu."

Ko so v študiji preverili še porabo gaziranih pijač, so ugotovili, da imajo ženske, ki so popile v povprečju več kot 7 dcl gaziranih pijač na dan, za 26 odstotkov večjo verjetnost, da si zlomijo kolk. Pri tistih, ki so na dan spile več kot 7 dcl brezkofeinskih gaziranih pijač, je bila ta verjetnost večja za 32 odstotkov, povzema Reuters. "Glede na naše rezultate nizko ali zmerno uživanje gaziranih pijač ne povečuje tveganja za zlom kolka pri ženskah v menopavzi. Toda po določeni količini dveh pločevink (0,7 l) na dan bi bilo tveganje bistveno večje," pravi Pedro Kremer, vodja študije in znanstvenik na kalifornijski univerzi San Diego.

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov. Zaradi pomanjkanja spolnih hormonov se znižuje gostota kosti, kar lahko privede do osteoporoze z zlomi.

Sicer so znanstveniki gazirane pijače in nižjo kostno gostoto povezali že prej, vendar te zgodnejše raziskave niso dale jasne slike ali je težava res v uživanju teh pijač. Sedaj to tveganje ugotovili in ga potrdili, tudi ob upoštevanju drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje kosti in zlome. To so zdravila za osteoporozo, diabetes, vnos kofeina, dohodek, raven telesne aktivnosti in družinska anamneza zlomov kolka, so zapisali v strokovni reviji "Menopause."

gazirane pijače Pijače Zdravje Novo: Pitje gaziranih pijač povezali tudi s težko okvaro ledvic
 

 
Komentarjev 4
  • asmas1965 16:17 03.november 2019.

    prodaja vode v plastenkah upada pa se je treba nekaj zmislit.Zakaj pa ne objavijo TOČNIH rezultatov študije o cigaretih.Zato,ker bi padla prodaja in s tem prihodek v proračun,ki ni majhen

  • Avatar vec
    vec 19:55 02.november 2019.

    cela usa, kanada pa še kje druzga ne pijejo kot gazirane, pa jh ni še zmanjkal.

  • perhan63 17:13 02.november 2019.

    kaj pa radenska

Sorodne novice